SI

/

EN

Predrag Todorović - Pod površjem / Ispod površine

Atelje Galerija

Občasna razstava / 25.10.2022 - 25.11.2022

vabimo vas na ogled razstave sodobnega likovnega umetnika Predraga Todorovića z naslovom Pod površjem / Ispod površine, ki bo v torek, 25. oktobra ob 19. uri v Atelje Galeriji na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani.

Predrag Todorović se je na hrvaški umetniški sceni pojavil med študijem v drugi polovici 80. let, v naslednjih desetletjih pa je intenzivno nizal samostojne nastope in udeležbe na pomembnih skupnih razstavah. Umetnik še danes nadaljuje z razstavljanjem, ki ga zaznamuje nenehno in dosledno variiranje oziroma nadgrajevanje lastnega umetniškega izraza. To počne tako s slikarstvom kot z reliefi, kipi, objekti ali ambientalnimi instalacijami.

Problemski, a depersonaliziran pristop k površinam z nanosom materije, pogosto vzete iz okoliške stvarnosti (cikel Vtisi/Vtisnjeno), ali vrezovanje linij v pločevino, tako da te zaradi spremembe zornega kota ter igre svetlobe in senc dobijo navidezno gibljive lastnosti (cikel Polje), priča o zavestni umetniški praksi, ki začetne formalne razlike prenaša v pristno izrazno sinergijo, izhajajočo iz sorodnih ustvarjalnih postopkov, kot je nanos ali kloniranje vzorcev.

Todorovićeva razstava v Atelje Galeriji v vizualni dialog postavlja dela iz ciklov Vtisi/Vtisnjeno in Polje, s katerima se avtor sistematično ukvarja že vrsto let, a ju je do sedaj predstavljal ločeno. Čeprav sta realizirana v različnih materialih, pri čemer Vtisi/Vtisnjeno afirmirajo surovo materijo, Polja pa zgoščeno linearnost, gre pri obeh ciklih za izrazito dinamične strukture, ki so v osnovni ideji združljive. Oba cikla predstavljata svojevrstne likovne ekvivalente abstraktnih kategorij in struktur, kot so misli in čustva, ki izhajajo iz materialno-fizičnih vidikov pojavnosti.

besedilo: VANJA BABIĆ

Informacije

Naslov:

Gallusovo nabrežje 29, 1000 Ljubljana

Telefon:

014213450

E-pošta:

galerija@ateljegalerija.si

Odpiralni čas

Ponedeljek

11:00 - 19:00

Torek

11:00 - 19:00

Sreda

11:00 - 19:00

Četrtek

11:00 - 19:00

Petek

11:00 - 19:00

Vstopnina

Ni podatka