SI

/

EN
Dobrodošli na Museums.SI - slovenskem muzejskem portalu

Dobrodošli na Museums.SI - slovenskem muzejskem portalu

Museums.SI je spletni portal, ki predstavlja muzeje, galerije in druge kulturne ustanove v Sloveniji. Projekt smo v podjetju Semantika začeli v letu 2007, ko smo “odprli” Spletno galerijo.

Museums.SI je namenjen vsem, ki jih zanima delo in dogajanje v slovenskih kulturnih ustanovah. Predstavlja slovenske muzeje in galerije ter ponuja pregled razstav, dogodkov in pedagoških programov. Poenostavlja brskanje po objavljenih zbirkah in predmetih ter omogoča napredno iskanje po objavljenih podatkih. Pregledno predstavlja tudi avtorje, omogoča ogled virtualnih razstav in prebiranje različnih prispevkov.

Podatke na portal preko muzejskega dokumentacijskega sistema Galis prispevajo muzeji in galerije.

Informacije in pomoč

Portal Museums.SI razvijamo v podjetju Semantika. Za več informacij o nas in našem delu smo vam z veseljem na voljo na spodnjih povezavah.

Naslov:

Semantika d.o.o.
Zagrebška cesta 40a
2000 Maribor
Slovenija

Telefon: +386 590 550 30

E-pošta: info@semantika.si

Spletna stran: http://www.semantika.si

Grad Gewerkenegg, foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Namizna aplikacija

Informacijski sistem za kulturne dediščine

Narodna galerija, foto: Janko Dermastja, www.slovenia.info

Spletna aplikacija

Spletni Galis za še lažji dostop

Spletna/mobilna platforma

Enostavna objava podatkov

Pogoji uporabe

Pogoji uporabe in avtorske pravice

Portal Museums.SI je informativne narave. Vsebine na portal prispevajo slovenski muzeji in galerije, ki jih objavljajo skladno z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah. Podjetje Semantika d.o.o. v nobenem primeru ne odgovarja za vsebino in točnost objavljenih podatkov.


Vsebine na portalu so zaščitene z avtorskimi pravicami. Ni jih dovoljeno predelovati, reproducirati, distribuirati in dajati v najem, ne glede na to, ali gre za komercialno ali nekomercialno uporabo. Prepovedano je tudi avtomatsko zbiranje podatkov s te spletne strani in kopiranje vsebin v druge spletne strani ali aplikacije. 


Vsaka uporaba brez dovoljenja je prepovedana in ima lahko za posledico odškodninsko ali kazensko odgovornost kršitelja.


V kolikor na portalu opazite vsebine, zaščitene z avtorskimi pravicami, katerih nosilec ste, nam to sporočite in takoj bomo ukrepali.

Uporaba podatkov, objavljenih na Museums.si

Vsebine na portal Museums.si prispevajo slovenske kulturne ustanove, ki jih objavljajo skladno z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah.


Če želite pridobiti dovoljenje za uporabo fotografij ali drugih podatkov s portala Museums.si, se obrnite neposredno na ustanovo, ki je podatke objavila. 


Prosimo vas, da ob vsaki fotografiji navedete ime ustanove in vir: www.museums.si. Primer navajanja vira fotografije:


Vir fotografije: Muzej narodne osvoboditve Maribor, www.museums.si

Odkup in prodaja predmetov ter kontakti avtorjev

V podjetju Semantika se s prodajo in odkupom muzejskih predmetov in umetniških del ne ukvarjamo. Če prodajate predmet, če želite njegovo cenitev ipd., se obrnite na katero izmed kulturnih ustanov. Njihove podatke najdete v razdelku Muzeji in galerije.


Prav tako vam ne moremo posredovati kontaktnih podatkov posameznih avtorjev.

Pridružite se slovenski muzejski skupnosti

Pridružite se slovenski muzejski skupnosti

Vsebine na portal Museums.SI prispevajo muzeji, galerije in druge ustanove, ki skrbijo za kulturno dediščino v Sloveniji. Podatke vnašajo preko informacijskega sistema Galis in preko spletnega urejevalnika Museums. Sporočite nam, če vaše ustanove še ni na Museums.SI ali pa bi želeli urediti in dopolniti obstoječe podatke. Veseli bomo vašega prispevka!

Uporaba piškotkov

Spletni portal Museums.SI za svoje nemoteno delovanje uporablja piškotke. To so majhne datoteke, ki se ob obisku naše spletne strani shranijo na disk vašega računalnika, njihov namen pa je izboljšanje delovanja spletne strani in s tem tudi uporabniške izkušnje ter spremljanje in analiza obiska spletne strani.

Pravna podlaga

Piškotki niso novost, je pa spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna datoteka, ki običajno vsebuje zaporedje črk in številk in se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, predvsem za izboljšanje uporabniške izkušnje. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženih piškotkih in uporabnika prepoznala. Ločimo različne vrste piškotkov: 

 

Nujno potrebni piškotki: omogočajo uporabo komponent, ki so nujno potrebne za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov spletna stran ne bi delovala pravilno. 

 

Izkustveni piškotki: zbirajo podatke o vedenju uporabnikov na spletni strani z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje (npr. kako pogosto so obiskane posamezne podstrani, kaj uporabniki najpogosteje kliknejo ipd.), vendar pa ne omogočajo identifikacije uporabnika. 

 

Funkcionalni piškotki: omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše nastavitve oz. preference (npr. jezik) in tako zagotavlja personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim dejanjem na spletni strani.

Seznam uporabljenih piškotkov

Na Museums.si uporabljamo naslednje piškotke:

 

Ime piškotka: ASP.NET_SessionID 

 

Vir piškotka: Museums.si 

 

Kje se nahaja: Na vseh straneh, ki omogočajo vpis ali registracijo uporabnika preko kakršnegakoli spletnega obrazca. 

 

Čemu je namenjem: Ta piškotek omogoča strani, da si zapomni, kaj ste naredili od strani do strani (primer: pri izpolnjevanju obrazca in pomikanju naprej k naslednjemu koraku si mora stran zapomniti, kaj ste naredili v prejšnjem koraku).

 

Ime piškotka:__utma, __utmb, __utmc, __utmv, __utmz 

 

Vir piškotkov: Google 

 

Kje se nahajajo: Na vseh straneh. 

 

Čemu so namenjeni: Omogočajo spremljanje in analizo obiskov strani. Povejo nam, kaj si uporabniki ogledujejo na naših spletnih straneh, kako pogosto in na kakšen način dostopajo do njih. To dosegajo z razločevanjem med posameznimi uporabniki. Zagotavljamo vam, da podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov, ne bomo posredovali tretjim osebam.

Nadzor uporabe piškotkov

O uporabi piškotkov odločate sami. Piškotke lahko kadarkoli odstranite, prav tako pa lahko večino spletnih brskalnikov nastavite tako, da piškotkov ne sprejemajo.

 

Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tukaj:

 

Strinjam se z uporabo piškotkov