SI

/

EN

Muzej grad Snežnik

Po obnovi leta 2008 je romantični grad Snežnik na Notranjskem, edini v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji, spet odprt za javnost

Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred sto in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja. Saloni in spalnice knezov Hermana in Ulrika, pa kneginje Ane ter sobe za goste so urejene prijetno in udobno, s številnimi historističnimi sedežnimi garniturami s prvotnim oblazinjenjem in ornamentiranimi pečmi. Stene krasijo družinski portreti, stare fotografije in grafike. Posebnost je soba v egipčanskem slogu iz začetka 20. stoletja. K domačemu vzdušju nekdanjega počitniškega bivališča prispevajo klavir, biljard in drobna oprema. Sčasoma se je v gradu nabralo precej lovskih trofej, na primer več kot sto let star nagačeni medved. V spodnji veži so vzidani rimski nagrobniki, na steni je velik bakrorezni zemljevid dežele Kranjske iz leta 1744; dragocen je ornamentalni usnjeni antependij iz 17. stoletja iz sosednje cerkve v Šmarati. Prostori v predzidju so namenjeni občasnim razstavam, v pritlični sobi se opravljajo poroke. Zunaj pod gankom visi drevak, s kakršnim so se domačini vozili po poplavljenih travnikih.
 
Beli grad, ki se tiho zrcali v izvirski vodi ribnika z racami mlakaricami, kleni in potočnimi postrvmi, je obdan z velikim parkom z drevoredi in jasami, v eni izmed katerih na sprehodu v prijetnem poletnem hladu naletimo na kip boginje lova Diane. Okolica je očarljiva v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko se nad zaledenele travnike spustijo skrivnostne meglice. Mimo gradu sta speljani evropska pešpot E6 in pohodniška Krpanova pot. Pokrajina vabi h kolesarjenju in ježi, nedaleč je Križna jama.
Dandanes je grad na obronkih obsežnih jelovo-bukovih gozdov oddaljen od hrupnih prometnic in idealno izhodišče za izlete po prelepem kraškem svetu. Od tod se širijo gozdovi na jug vse do slikovite soimenjakinje gore Snežnik ob hrvaški meji in na vzhod, kjer se s kočevskimi gozdovi zlivajo v enega zadnjih velikih evropskih gozdnih kompleksov. Enkratno naravno okolje je dom raznovrstnim rastlinam in živalim, medvedom, divjim prašičem, volkovom in risom, pa pticam, mali divjadi, srnjadi in jelenjadi.

Prisrčno vabljeni v starodavni grad v prelepi naravi, ki nudi prijetno in poučno razvedrilo za ves dan.



Ogledi so možni samo z vodnikom v skupini do največ 30 oseb. Za organizirane skupine nad 10 oseb so potrebne predhodne prijave na tel. 01/705 78 14. V času porok ogled za organizirane skupine ni mogoč.

Muzej je zaprt  1.11., 24.12., 25.12., 1.1. in 2.1. 


Informacije

Naslov:

Kozarišče 67, 1386 Stari trg pri Ložu

Telefon:

+386 1 705 78 14

Spletna stran:

www.nms.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 19:00

Sreda

10:00 - 19:00

Četrtek

10:00 - 19:00

Petek

10:00 - 19:00

Sobota

10:00 - 19:00

Nedelja

10:00 - 19:00

Vstopnina

Študenti

3 EUR

Odrasli

4 EUR