SI

/

EN

Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije je najstarejša in osrednja muzejska ustanova v Sloveniji, ki zbira, dokumentira, čuva in ohranja, raziskuje ter javnosti predstavlja premično kulturno dediščino. Ponaša se z bogato arheološko zbirko najdragocenejših predmetov od kamene dobe do novega veka, numizmatično in grafično zbirko, zgodovinsko zbirko in zbirko uporabne umetnosti, v muzeju pa delujeta tudi oddelek za konserviranje in restavriranje ter bogata knjižnica.

Muzej je bil ustanovljen leta 1821 kot Kranjski stanovski muzej. Sedanja muzejska stavba na Prešernovi je bila odprta za javnost leta 1888 in je prvo izključno za kulturo namenjeno poslopje pri nas. Na ogled ponuja stalno arheološko razstavo, na kateri je med drugimi izjemnimi eksponati mogoče videti znamenito situlo z Vač in najstarejše glasbilo na svetu, 55.000 let staro neandertalčevo piščal iz kamenodobne jame Divje babe, pa zgodovinsko razstavo o razvoju slovenstva, zbirko antičnih kamnitih spomenikov in edino egipčansko mumijo na Slovenskem. V novi stavbi Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova je na ogled obsežna stalna postavitev študijskih zbirk zgodovinskih in umetnoobrtnih predmetov od 14. stoletja do danes, nekaj prostorov pa je namenjenih vedno aktualnim občasnim razstavam.

Narodni muzej Slovenije upravlja tudi z gradom Snežnik, ki se ponaša z ohranjenimi avtentičnimi interjerji iz časa romantike. Poleg tega muzej skrbi še za muzejsko zbirko na Blejskem gradu, kjer je prikazan zgodovinski razvoj Blejskega kota, in za muzejsko zbirko v okviru arheološkega parka na Hrušici.

Informacije

Naslov:

Muzejska 1, 1000 Ljubljana

Telefon:

+386 1 241 44 00

E-pošta:

info@nms.si

Spletna stran:

http://www.nms.si

Odpiralni čas

Ni podatka

Vstopnina

Odrasli

6 EUR

Otroci

4 EUR

Študenti

4 EUR

Družine

12 EUR

Muzej ponuja

Brezžični internet

Trgovina

Knjižnica

Dostop za invalide