SI

/

EN

Gledališče Möderndorfer, potujoča razstava

Slovenski gledališki inštitut

Medinstitucionalna razstava / 09.06.2023 - 01.08.2024

Leta 2022 je izšla monografija Gledališče Möderndorfer, ki je unikum v slovenskem gledališkem založništvu, tako po obsegu (1216 strani) kot po vsebini. V njej se namreč Vinko Möderndorfer posveča 106 uprizoritvam, ki jih je režijsko zasnoval v dobrih štirih desetletjih, od svoje prve režije leta 1980 v Eksperimentalnem gledališču Glej do krstne uprizoritve opere Samorog leta 2021.

Avtor je ob izidu dela zapisal: »Po vsej verjetnosti te monografije ne bi bilo, če ne bi bilo izvrstnih gledaliških fotografov. /…/ Že v zgodnjih osemdesetih letih, pa tudi kasneje, se mi je zdelo, da bi bilo fino videti gledališče skozi občutljivo fotografovo oko. Da je gledališka fotografija lahko samostojna umetnost. Tudi danes imamo kar nekaj odličnih fotografov umetnikov, ki se zelo resno ukvarjajo z gledališko fotografijo. Zato sem si najprej želel pričujočo knjigo sestaviti zgolj s kratkimi zapisi o uprizoritvah, glavnino pa bi predstavljale fotografije. Od gledališke predstave namreč ostanejo samo fotografije in pa vtisi, ki jih gledalci odnesejo s sabo. Vse ostalo se po zadnji predstavi spremeni v prah pozabe.«

Avtorjeve zapise tako »ilustrira« bogata slikovna oprema – monografija vsebuje blizu 1500 enot slikovnega gradiva.

Celotna razstava, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana, vključuje izbor 46 fotografij iz različnih obdobij režiserjevega ustvarjanja, dopolnili pa smo jo še z uvodnim informativnim »panojem« in zapisi Vinka Möderndorferja. Z njo se podajamo na »prizorišča zločina«, se pravi, v mesta in gledališča, kjer so uprizoritve nastale.

Gre za fotografsko razstavo, zato smo pri izboru fotografij na prvem mestu upoštevali estetska merila oziroma njihovo umetniško dovršenost. Ob tem pa nismo zaobšli dejstva, da je Vinko Möderndorfer ustvarjal skoraj v vseh slovenskih repertoarnih gledališčih, zato smo v izbor vključili uprizoritve različnih gledaliških hiš – svoje predstave bodo tako lahko prepoznali in ob njih obujali spomine ustvarjalci in gledalci Slovenskega ljudskega gledališča Celje, Drame SNG Maribor, SNG Drama Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Mestnega gledališča ljubljanskega, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Prešernovega gledališča Kranj, SNG Nova Gorica, Slovenskega stalnega gledališča Trst in Gledališča Glej, »na svoj račun« bo prišlo tudi občinstvo SNG Opera in balet Ljubljana.

Razstava je zasnovana kot »potujoča«, se pravi tako, da se jo da prilagajati različnim prostorom, od foayeja do razstavne galerije, in da je v vsakem gledališču drugačna.

Potujoča razstava Gledališče Möderndorfer

• na Festivalu Borštnikovo srečanje, v Medetaži SNG Maribor, od 9. do 18. junija 2023,
v SLG Celje, od 3. oktobra 2023 do 6. novembra 2023,
• v Prešernovem gledališču Kranj, od 11. novembra do 3. decembra 2023,
• v SNG Nova Gorica, od 6. decembra 2023 do 13. februarja 2024,
• v SSG Trst, od 16. februarja 2024 do 31. maja 2024,
• v Ljubljani, od 27. junija do 1. avgusta 2024.

Razstava je dvojezična, vsa besedila so na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

Prepričani smo, da bodo tako gledališki ustvarjalci kot gledalci ob naši razstavi začutili energijo in magijo uprizoritev, predvsem pa bodo ob njej lahko obudili spomine na lastna gledališka doživetja.

Prisrčno vabljeni!

Potujoča razstava Gledališče Möderndorfer
Avtor: Vinko Mőderndorfer * Kustosinja: mag. Tea Rogelj * Oblikovalka: Nina Šturm
Prevajalka v angleščino: Nataša Jelič * Lektor: Andraž Polončič Ruparčič * Lektorica za angleški jezik: Jana Renée Wilcoxen
Produkcija: Slovenski gledališki inštitut (zanj: dr. Gašper Troha), Forum Ljubljana (zanj: Eva Rohrman), 2023

Ključne besede:

Vinko-Möderndorfer

Informacije

Naslov:

Mestni trg 17, 1000 Ljubljana

Telefon:

+386 1 241 58 00

E-pošta:

slogi@slogi.si

Spletna stran:

http://www.slogi.si

Odpiralni čas

Ponedeljek

09:00 - 16:00

Torek

09:00 - 16:00

Sreda

09:00 - 16:00

Četrtek

09:00 - 16:00

Petek

09:00 - 16:00

Vstopnina

Ni podatka