Language: Slovenščina | English
Log in

Information

Plečnik House Karunova 4–6 1000 Ljubljana
Phone +386 1 24 12 500
E-mail

info@mgml.si

Website

http://www.mgml.si

Opening hours

Tuesday 10:00 - 18:00
Wednesday 10:00 - 18:00
Thursday 10:00 - 18:00
Friday 10:00 - 18:00
Saturday 10:00 - 18:00
Sunday 10:00 - 18:00

Admission

Adults 6.00 €
Children 4.00 €
Pupils 4.00 €
Seniors 4.00 €

Plečnikova hiša

  • Permanent exhibition

Vabljeni v Plečnikovo hišo, ki je po dveh letih prenove ponovno odprla svoja vrata za javnost. V hiši, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana, lahko obiščete njegov dom in si ogledate novo stalno razstavo Plečnik.

Jože Plečnik je s svojim delom pomembno zaznamoval tri evropske prestolnice: Dunaj, Prago in predvsem rodno Ljubljano, kjer je s prepoznavnim jezikom arhitekture večnosti, 'Architecture perennis', v veliki meri uresničil svojo vizijo o preoblikovanju mesta v narodno prestolnico po vzoru antičnih mest.

Plečnikova hiša, ki jo sestavlja kompleks dveh starih hiš ob Karunovi ulici, ki jima je Plečnik dodal valjast prizidek ter zimski vrt, ki meji na prostran vrt za hišo, je po prenovi prvič v celoti dostopna javnosti.

Poleg ogleda Plečnikovega domovanja, ki je sam po sebi izjemen kulturni spomenik, saj gre za eno redkih tako dobro ohranjenih ter izvirno zasnovanih in opremljenih hiš umetnikov na svetu, si v hiši lahko ogledate tudi novo stalno razstavo o življenju in delu Jožeta Plečnika z originalnimi maketami in številnimi načrti arhitekta, maketo Plečnikove Ljubljane ter arhitektovimi osebnimi predmeti. Poleg stalne razstave pa je v hiši na ogled tudi občasna razstava o prenovi hiše, na kateri boste spoznali, kako obsežnemu procesu prenove, restavriranja, gradnje, konservacije in ureditve je bila hiša podvržena v zadnjih dveh letih.

Za obiskovalce bo zagotovo zanimiva tudi nova muzejska trgovina z atraktivnimi artikli, vezanimi na ustvarjanje arhitekta Jožeta Plečnika.

Plečnikovo hišo lahko posamezniki in skupine obiščete vsak dan od torka do nedelje med 10.00 in 18.00.

Razstavo Plečnik o življenju in delu velikega arhitekta si lahko ogledate kadarkoli v delovnem času hiše. Ogled originalnega Plečnikovega domovanja je mogoč le z vodstvom. Javna vodstva po Plečnikovi hiši za največ sedem oseb organiziramo vsako polno uro, zadnje vodstvo ob 17.00.

Other exhibitions and events in the museum

Obrazi Ljubljane

Obrazi Ljubljane

  • Permanent exhibition

Mestni muzej Ljubljana je stičišče poznavanja zgodovinskega razvoja prostora, na katerem je zrasla današnja Ljubljana: od prazgodovinskega mostiščarskega... More

Plečnikova hiša – biser slovenske kulturne dediščine

Plečnikova hiša – biser slovenske kulturne dediščine

  • Permanent exhibition

Vabljeni v Plečnikovo hišo, kjer je arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) živel in ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti in kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Obiščite njegov... More

Milena Gregorčič: Linije prostora, Slike

Milena Gregorčič: Linije prostora, Slike

  • Exhibition
  • 17.01.2018 - 28.02.2018

Razstavljena dela iz zadnjega obdobja za katera so značilne podolgovate prosojne slikovne površine v lebdečih prostorskih postavitvah. Podobožitja valovanj Podobe v podobah Za... More