Piščali so izdelane iz kosti. Cilindrična cev ima stožčasto razširjen odmevnik. Ustniki se niso ohranili, najbrž pa so na vrhu vstavili enojni ali dvojni trstični jeziček, značilen za predhodnike klarineta oz. oboe. Cevasti koščeni delčki so obdani s tanko bakreno oblogo, ki jo pokriva še tanjša bronasta pločevina s pretanjeno ornamentiko. Na ličnih straneh so luknjice za prekrivanje s prsti, palčne so na notranji strani, izbočeni valjasti deli pa nakazujejo preprost sistem obročkov za pokrivanje luknjic. Tibii, ki izhaja iz starogrškega aulusa, so pripisovali magično moč, njena glasba je preganjala zle duhove in klicala dobro. Glasbeniki tibicinisti so igrali na pogrebnih ceremonijah in žrtvovanjih, na družabnih plesih, poročnih slavjih, rokoborbah, pri lovu in bičanju sužnjev. Najdbe glasbil iz antičnega rima so prava redkost, zato so delčki tibie rariteta svetovnega pomena.

ID

PMPO;KZG-0005177

Predmet

Piščal - tibia

Čas nastanka

2. do 3. stoletje

Materiali

kost, kovina - bron, kovina - baker

Tehnike

tolčeno, odlito v kalupu, struženo

Mere

fragment A - L: 110,5 mm; | fragment C - L: 77,4 mm; | fragment D - L: 102,6 mm; | fragment E - L: 199,1 mm; | fragment F - L: 156,9 mm; | fragment G - L: 100,7 mm;

Ključne besede

antična dvojna piščal

tibia

rariteta

Museums.SI

© 2018 Semantika d.o.o.

Informacije

Spletna stran Museums.SI uporablja piškotke, s katerimi vam omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljamo statistiko obiska. Z nadaljevanjem uporabe strani se z njihovo uporabo strinjate. Podrobnejše informacije in možnost izklopa piškotkov najdete v razdelku Informacije.