Hic instrumentum formae vulgaris/in officina D Francisci Thomastik/ratione privilegata in melius reddidit/Jacobus Bacnner Viennae MCMXII

Violo pokriva rjavo rdeč lak. Pokrov je iz smreke, dno in obod iz rebrastega javorja, ubiralka, vijaki, strunik in kobilica pa iz ebenovine. Svojstveno oblikovana kobilica iz nepolitirane ebenovine, ki je značilna samo za Thomastikovo delavnico, ima tudi druge posebnosti. Na pokrov resonančnega telesa je pritrjena samo z eno od obeh naslonk. Preko nje se prenaša nihanje strun na zgornji del korpusa. Druga naslonka pa je skozi izvrtino na pokrovu pritrjena naravnost na resonančno dno, ne da bi se zgornje ploskve dotaknila. S tem je ustvarjeno ločeno nihanje strun na zgornji in spodnji del resonančnega telesa, kar prinaša glasbilu svojevrstno barvo tona. Mnogim goslarjem iz nemških dežel je tovrstna barva zvoka postala vzor. V vsakdanji praksi pa še naprej popolnoma prevladuje italijanska šola izdelovanja godal.Thomastikova glasbila so doslej edina uresničena ideja nemških goslarjev.

ID

PMPO;GL-0000067/S

Predmet

Viola

Čas nastanka

1912

Materiali

Les - javor, Les - smreka, Les - ebenovina

Museums.SI

© 2018 Semantika d.o.o.

Informacije

Spletna stran Museums.SI uporablja piškotke, s katerimi vam omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljamo statistiko obiska. Z nadaljevanjem uporabe strani se z njihovo uporabo strinjate. Podrobnejše informacije in možnost izklopa piškotkov najdete v razdelku Informacije.