SI

/

EN

Razstava: Anka Krašna in Tanja Špenko

Galerija FO.VI

Občasna razstava / 28.05.2024 - 28.06.2024

Nova dvojna samostojna razstava v Galeriji FO.VI gosti dela dveh priznanih slovenskih umetnic, Anke Krašna iz Maribora in Tanje Špenko iz Ljubljane. Obe imata zelo samosvoj in prepoznaven likovni jezik v slovenskem likovnem prostoru, ki pa, kot kaže aktualna razstava, le ni tako zelo različen. Otvoritev razstave bo v torek, 28. maja 2024 ob 19. uri.

ANKA KRAŠNA / V času dodiplomskega študija je Anka Krašna urila slikarske veščine v minucioznem realizmu in vsebinsko segala v nadrealistične sfere, na specialističnem študiju pa je osamosvojila svoj izraz. Z zaključno nalogo Vzpostavljanje teksturnih hierarhij v slikovnem polju je opredelila svoje zanimanje za informel, slikarstvo, ki stavi na moč slikarjeve geste, izraznost materiala, ki ga umetnik nanaša na slikovni nosilec, zlasti pa na proces nastajanja umetnine. V barve v prevladujočih rjavinah in sivinah je mešala pesek, na površine, ki jih je zaznamovala z vpraskanimi in naslikanimi znaki, pa lepila kose lepenke, žakljevino, obrabljena oblačila in medicinsko gazo. Od različnih osebnoizpovednih simbolov se je iz obdobja informela v Ankinem slikarstvu za trajno obdržal znak v obliki dveh prekrižanih diagonal; večkrat povzame obliko peščene ure, v kateri počasi, a nezadržno odteka čas. Prekrižani diagonali omogočata neskončno variacij pri nadaljnjem členjenju geometrijskih likov, v zgodovino umetnosti pa sta se zapisali s številnimi ikonografskimi različicami. V Ankinem slikarstvu ohranjata spomin na bolečo izgubo ljubljenega človeka.

Po nekaj letih je v Ankine značilne informelovske rjavine in sivine začela vstopati barva, ki je hitro pridobivala na intenziteti in izpovedni moči. Lahko bi se zazdelo, da je bil informel zgolj začetna faza v njenem slikarstvu, a temu ni mogoče pritrditi. Slikarkin celoten opus smemo opredeliti kot slikarstvo materije, saj barvo doživlja ne le v njeni tonski sporočilnosti, pač pa enakovredno v njeni materialni pojavnosti. Na platno jo nanaša z vehementnimi gestami in z jasno čitljivimi potezami čopiča ali gnetenja s prsti. Vsaka Ankina slika je prevod umetničine telesnosti v govorico barve na površini platna, kar je posebej zaznavno v podobah abstraktnega značaja…
(dr. Marjeta Ciglenečki, iz besedila ob razstavi v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje ob Savi, Galerija Medija, 2024)

TANJA ŠPENKO / Tanja Špenko razkriva ljubezen do naravoslovja, materije, ima neverjetno potrpežljivost za realizacijo abstraktnih idej, izjemno poznavanje geometrije, ki v njenih delih postane več kot le oblika, ima lahkotnost in je nekaj nepričakovanega. Mediji, ki jih izbira za svoja dela, od mešanih medijev do papirja, oživijo, se odlepijo od površine in gledalca popeljejo onkraj ustaljenih meja, v nepričakovan, ovijajoč svet različnih prostorskih sistemov.

…Njen cilj je najti lastno izrazno razsežnost, ki presega zgolj avtonomno entiteto, da bi se izognila poetični in deskriptivni plati stvari. V njenih delih se “predmeti” množijo in razvijajo oblike, postajajo simboli, znaki in sledovi nenehnih preobrazb. Najsi slika, komponira, “reže” in “šiva” oblike, Tanja Špenko v svoje umetniško raziskovanje posega s posebnim spoštovanjem do površine in materiala, katerih izrazne možnosti izbira z očesom umetnika in natančnostjo raziskovalca.

V zadnjih letih jo je težnja do novih obzorij pripeljala nazaj k čistemu slikarstvu. Tanja Špenko slika geometrijske oblike in barve na papir in platno. Barvna paleta je močna, intenzivne modre in rdeče barve se izmenjujejo s kratkimi potezami in toplimi odtenki sive, rumene in zlate barve. Gre za čiste oblike, ki se poigravajo z dvoumnostjo in živijo z osebno pisavo in logiko, s čimer geometrija s slikanjem dobi novo dušo.
(Marika Vicari, iz besedila razstave v sklopu festivala Art Stays)

--

Anka Krašna (rojena 1950 v Mariboru) je otroštvo preživela v Miklavžu, po končani Gimnaziji Tabor (zdaj Drugi gimnaziji Maribor) pa se je vpisala na študij likovne pedagogike na mariborski Pedagoški akademiji. Leta 1971 se je opogumila za študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je diplomirala leta 1976, nato pa vpisala še specialko, ki jo je zaključila leta 1979. Krajši čas je delala kot osnovnošolska učiteljica likovnega pouka, med letoma 1980 in 1987 pa kot industrijska oblikovalka. Leta 1987 je začela poučevati na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, sprva kot honorarna, leta 1989 pa kot redno zaposlena sodelavka. Od leta 2001 ima status redne profesorice za risarsko in slikarsko oblikovanje, ob zaključku študijskega leta 2022/2023 pa se je upokojila. Poleg slikanja so njena strast potovanja, rada pa se udeležuje likovnih kolonij v Sloveniji in drugod po svetu. Veliko razstavlja, za svoje delo pa je prejela številne nagrade. Omenimo več nagrad Društva likovnih umetnikov Maribor (1996, 1997, 2014, 2015, 2017), Glazerjevo listino (2004), ki jo podeljuje Mestna občina Maribor, nagradila jo je Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov za življenjsko delo (2017), leta 2022 pa je prejela še nagrado Univerze v Mariboru za vrhunske uspehe, dosežke in zasluge na umetniškem in izobraževalnem področju.

Tanja Špenko se je rodila julija 1956 v Ljubljani. Leta 1979 je diplomirala na slikarskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Štefanu Planincu. Razstavljati je začela leta 1979 s triavtorsko razstavo v Galeriji Škuc, od takrat tudi sodeluje na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini.
Od prve samostojne razstave leta 1981 v Avli Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani do danes se je na samostojnih razstavah doma in v tujini predstavila več kot štiridesetkrat, med drugim v Bežigrajski galeriji, salonu Rotovž v Mariboru, celjskem Likovnem salonu, Galeriji Equrna, v Muzeju grada Zagreba (Hrvaška), v Mestni galeriji Piran, v galeriji Božidar Jakac (v nekdanji samostanski cerkvi) v Kostanjevici na Krki, v Galeriji A+A v Benetkah (Italija), v galeriji Rika Debenjaka v Kanalu ob Soči in drugod. Leta 2007 je ustvarila cikel sitotiskov za grafično mapo in cikel manjših grafik za bibliofilsko knjigo Vmesnost ob pesmih Andreja Medveda (tisk: Slavko Pavlin, Mednarodni grafični likovni center Ljubljana). Njena likovna dela so v več slovenskih zbirkah: V Moderni galeriji Ljubljana, Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani, Umetnostni galeriji Maribor, Obalnih galerijah Piran, Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki in drugje. Je članica ZDSLU, deluje kot slikarka, grafičarka, ilustratorka in likovna pedagoginja na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Informacije

Naslov:

Strnišče 6, 2325 Kidričevo

Telefon:

+386 (0) 51 361 800, (0) 2 796 3600

E-pošta:

info@artstays.si

Odpiralni čas

Ponedeljek

09:00 - 13:00

Sreda

09:00 - 13:00

Petek

09:00 - 13:00

Sobota

16:00 - 19:00

Vstopnina

Vsi

Brezplačno