SI

/

EN

Zvočni odtis Cerkljanske, multimedijska inštalacija

Cerkljanski muzej

Občasna razstava / 19.06.2021 - 21.07.2021

Med letoma 2018 in 2020 je na festivalu Jazz Cerkno potekala delavnica snemanja zvokov Cerkljanski zvočni safari, ki smo jo zasnovali z veteranom eksperimentalne glasbe Boštjanom Perovškom. Sedaj pa je pred nami končni rezultat tega večletnega projekta, multimedijska inštalacija Zvočni odtis Cerkljanske, ki jo je Zavod Jazz Cerkno pripravil v sodelovanju s Perovškom in OM Produkcijo. Inštalacija bo vključevala zvoke, ki jih je Perovšek posnel med potekom delavnic, sam zvok inštalacije pa bodo lahko obiskovalci tudi sami kombinirali v svoj lasten, trenuten zvočni odtis. V novo celoto bodo kombinirani tako zvoki kulturne dediščine kot tudi zvoki vsakodnevnega življenja, tako na podeželju kot v mestu, skupaj s festivalskim utripom. V inštalaciji bodo sedaj drug ob drugem zaživeli sila raznoliki zvočni viri, kot so ambientalni zvoki iz jame Divje babe, uglaševanje klavirja na tonski vaji, zvoki iz festivalskega zaodrja ali notranjosti Bolnice Franje, zatem zvoki številnih domačih obrti in kmečkih opravil (mizarstvo, pletenje košare, kovaštvo, kolovrat …), zvonjenje cerkvenih zvonov, oglašanje živali (čebele, krave …) ali žuborenje potoka in hrup prometa. Tem posnetkom iz preteklih delavnic bodo dodani posnetki, nastali maja letos (priprava lanu in tkanje, vožnja lesenega lojtrnega voza s konjsko vprego), kakor tudi drugi zvoki iz Cerknega, s festivala ipd.


Boštjan Perovšek je dejaven kot glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvočnih prostorov. Znan je po elektroakustični glasbi, njegova posebnost pa je bioakustična glasba, ki temelji na zvokih živali, najraje žuželk. Igra tudi s priznano eksperimentalno skupino SAETA in kreira zvočne prostore za muzejske postavitve, za kar je dobil tudi častno Valvasorjevo priznanje za izjemne dosežke, ki ga podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Za vizualni del inštalacije bo poskrbel uveljavljeni vizualni kolektiv OM Produkcija, ki deluje od leta 1975 in povezuje prakse avantgardnih gledališč, likovnih praks, radiofonije, fotografije, filma, pisane besede in multimedijskih postavitev.


Otvoritveni multimedijski performans bo v soboto, 19. junija ob 18. uri v dvorani Glasbene šole Cerkno. Dogodek je del spremljevalnega programa 26. festivala Jazz Cerkno.


Pri ogledu inštalacije in na dogodku je potrebno upoštevati veljavne ukrepe NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS CoV-19.

Ključne besede:

Zavod Jazz Cerkno

Informacije

Naslov:

Prelovčeva 9, 5280 Idrija

Telefon:

+386 5 3726 600

E-pošta:

tajnistvo@muzej-idrija-ce...

Odpiralni čas

Torek

09:00 - 15:00

Sreda

09:00 - 15:00

Četrtek

09:00 - 15:00

Petek

09:00 - 15:00

Vstopnina

Odrasli

7 EUR

Otroci

5 EUR

Skupine

6 EUR

Šolske skupine

4,5 EUR