SI

/

EN

Dvorec Strmol Rogatec

Renesančno baročni dvorec Strmol se je razvil iz srednjeveškega stolpa, ki so ga Celjski grofje leta 1436 podelili Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem. Ime se je ohranilo, čeprav je dvorec v svoji slikoviti preteklosti zamenjal kar nekaj lastnikov od grofov Celjskih, Strmolskih, Reisingov, Dornbergerjev, Attemsov do zadnjih lastnikov pred 2. sv. vojno grofov Windischgraetzov.

V grajski kleti je urejena »Vinoteka za prijatelje« podjetja GIC Gradnje, možne so degustacije vin vrhunske kvalitete, posebnost je grajska ječa z vinskimi tabernaklji.

Celotno 1. nadstropje je namenjeno kulinaričnim užitkom. Ponujamo majhna in velika razvajanja za vsak žep. Od vinskih degustacij, jedi na žlico v črni kuhinji, pojedine izpod peke do slavnostnih obedov in banketov v veliki slavnostni dvorani. Posebnost je rekonstruirana grajska črna kuhinja z odprtim kamnitim ognjiščem in zidano napo, razvajamo pa vas še v restavraciji v baročnem salonu in pivnici v nekdanji viteški sobi. Gostinske storitve zagotavlja podjetje MARKA d.o.o..

V prostorih 2. nadstropja se nahaja mednarodna zbirka sodobne likovne umetnosti, prav tako pa se skozi vse leto izmenjujejo razstave domačih in tujih umetnikov.

Tretje nadstropje bogati obnovljena grajska kapela, v kateri so ohranjene baročne freske. Kapela je povezana z dvema  dvoranama, ki sta okrašeni s klasicistično poslikavo. V njih danes izvajamo koncerte in druge prireditve, seminarje, konference in poroke.

Tukaj je še stilska postavitev grajske sprejemnice z delovnim kabinetom, ki poustvarja celovit baročni ambient reprezentančnih prostorov iz 18. stoletja.

Na podstrešju je urejena razstava KUHARCA Pokrajinskega muzeja Celje in predstavlja meščansko in podeželsko kuhinjo zadnjih dveh stoletij.

V sklopu dvorca Strmol deluje tudi tkalska delavnica, kjer potekajo učne in doživljajske delavnice, kot so: izdelava zapestnice ali knjižnega kazala na tkalskem glavniku, tkanje na tkalskih okvirjih, opis statev in principa ročnega tkanja, snovanje in tkanje na pripravljenih statvah… 

Ključne besede:

renesansa

Strmolski

Celjski-grofje

dvorec

barok

Rogatec

Informacije

Naslov:

Pot k ribniku 3, 3252 Rogatec

Telefon:

03 810 72 86

E-pošta:

dvorec.strmol@rogatec.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 18:00

Sreda

10:00 - 18:00

Četrtek

10:00 - 18:00

Petek

10:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 18:00

Nedelja

10:00 - 18:00

Delovni čas: April-oktober, torek-nedelja in praznik, 10.-18. ure November-marec, sobota, 10-16. ure

Vstopnina

Odrasli

4 EUR

Družine

8 EUR

Študenti

3,5 EUR

Majhni otroci

Brezplačno

Mladina

3,5 EUR

Upokojenci

3,5 EUR

Muzej ponuja

Brezžični internet

Trgovina