SI

/

EN

Galerija Miha Maleš

Galerija Miha Maleš je bila ustanovljena kot dislocirana enota Medobčinskega muzeja Kamnik leta 1979, ko je Miha Maleš ob 750. obletnici prve omembe kamniških meščanov v pisnih virih podaril mestu 2634 svojih del. Za predstavitev donacije je bila obnovljena stara meščanska hiša s konca 18. stoletja na Glavnem trgu v Kamniku. Seveda je obnova stare hiše zahtevala nemalo naporov, denarja in časa, tako da se je odprtje galerije premaknilo skoraj za eno leto. Leta 1980 je bila v obnovljenih prostorih galerije predstavljena prva razstava o življenju in delu Mihe Maleša.

V četrtstoletni zgodovini galerije so bile na ogled številne študijske razstave, opremljene s katalogi, ki so Malešev umetniški opus, njegovo publicistično in zbirateljsko delo prikazale s tematskega, kronološkega in drugih vidikov. Prav tako pa so bili predstavljeni njegovi sodobniki: Stane Cuderman, Jakob Savinšek, Maksim Gaspari, Maks Koželj, umetniki Četrte generacije, Mira Pregelj ter druge slovenske kiparke in slikarke prve polovice 20. stoletja. Njegov obsežni ustvarjalni opus predstavljamo z občasnimi razstavami in strokovnimi publikacijami tako v kamniški galeriji kot tudi v galerijah in razstaviščih v drugih slovenskih mestih in v tujini, kar nas je pripeljalo do razvejanega sodelovanje in povezovanja z drugimi ustanovami v Sloveniji in tujini.

Že od ustanovitve galerije se je vzporedno z razstavno dejavnostjo razvijala tudi ideja o dokumentacijskem – študijskem središču umetnosti in kulture prve polovice 20. stoletja, katere osrednji predstavnik je prav Miha Maleš. Z leti je z načrtnim pridobivanjem Maleševe osebne dokumentacije, korespondence, arhivskih dokumentov, fotografij, študijskega gradiva in strokovne knjižnice nastala prava zakladnica. Pravzaprav ni institucije na Slovenskem, ki ob predstavitvi pomembnih umetnikov 20. stoletja ne bi poiskala strokovno pomoč ter si izposodila dela in dokumentacije prav v Galeriji Miha Maleš.

Galerijski program sestavljajo stalne in občasne razstave, ki jih s specifičnih vidikov narekuje umetnost 20. stoletja. Te dopolnjujejo vedenje in seznanjajo z življenjem in delom Mihe Maleša ter njegovih sodobnikov, sopotnikov in prijateljev. V programu so tudi razstave, ki se sistematično lotevajo monografsko zastavljenih raziskav o kamniških ali s Kamnikom povezanih umetnikih, ki še niso doživeli samostojne predstavitve, in s tem vzpostavitev reprezentančne stalne zbirke, ki odseva kamniško likovno zgodovino.

Galerija Miha Maleš je hiša umetnosti, v kateri se razstavlja profesionalna likovna umetnost 20. stoletja, obenem pa so tudi študijski prostori z bogato strokovno knjižnico in dokumentacijo ter soba za likovne delavnice. S pedagoškimi in andragoškimi programi, predavanji, javnimi vodstvi pa umetnost približujemo obiskovalcem vseh generacij.

Informacije

Naslov:

Glavni trg 2, 1241 Kamnik

Telefon:

+386 1 8397 504

E-pošta:

http://www.muzej-kamnik-o...

Odpiralni čas

Torek

08:00 - 13:00

16:00 - 19:00

Sreda

08:00 - 13:00

16:00 - 19:00

Četrtek

08:00 - 13:00

16:00 - 19:00

Petek

08:00 - 13:00

16:00 - 19:00

Sobota

08:00 - 13:00

16:00 - 19:00

Vstopnina

Ni podatka

Druge enote muzeja