SI

/

EN

Alpski botanični vrt Juliana

Juliana je najstarejši alpski botanični vrt v naravnem okolju na slovenskem ozemlju. Leta 1926 ga je ustanovil tržaški posestnik Albert Bois de Chesne (1871-1953). Z nasveti mu je pomagal planinski prijatelj Julius Kugy. Sprehod po vrtu naj bi bil sprehod iz dolin na vrhove naših gora.

Vrt Juliana se nahaja v Trenti na pobočju Kukle v bližini cerkvice sv. Marije na nadmorski višini približno 800 metrov, nekaj deset metrov nižje pa teče reka Soča. Vrt meri 2.572 kvadratnih metrov.

Po drugi svetovni vojni so skrb za vrt prevzeli slovenski botaniki pod strokovnim vodstvom dr. Angele Piskernik. Prirodoslovni muzej Slovenije je vrt redno začel vzdrževati leta 1949, dokončno pa ga je prevzel leta 1962. Vrt Juliana je bil zavarovan leta 1951.

Zaradi nizke nadmorske višine in močnega vpliva sredozemskega podnebja, ki prihaja po dolini Soče, mnoge visokogorske rastline v Juliani slabo uspevajo. Potrebno je bilo veliko truda in ljubezni, da je vrt zrasel in zaživel. V vrtu danes uspeva približno 600 različnih vrst rastlin. Med njimi najdemo tudi endemite in rastline, ki rastejo samo v Sloveniji. Od ostalih alpskih botaničnih vrtov v Evropi se razlikuje po pestri mešanici alpskih in kraških rastlin.

Do alpskega botaničnega vrta Juliana se lahko pripeljemo po cesti Kranjska Gora - Vršič - Trenta ali po cesti Bovec - Trenta. V bližini cerkve sv. Marije, kjer je tudi nekaj parkirišč, nas informacijska tabla opozori na točno lokacijo vrta.

Odpiralni čas:

Od 1. maja do 30. septembra
vsak dan od 8.30 do 18.30

Foto: Ciril Mlinar Cic

Informacije

Naslov:

V bližini zaselka Pri Cerkvi nad cesto, ki povezuje Kranjsko Goro in Bovec, Trenta

Telefon:

+386 1 241 09 40

Telefaks:

+386 1 241 09 53

E-pošta:

uprava@pms-lj.si

Odpiralni čas

Ni podatka

Vstopnina

Odrasli

3

Učenci

2

Študenti

2

Upokojenci

2

Šolske skupine

2

Družine

6