SI

/

EN

Kulturni center Tobačna 001, Muzej in galerije mesta Ljubljane

Tobačna 001 je nov kulturni center z razstaviščem, muzejsko zbirko in stanovanjem za umetniško rezidenco. Predstavlja prvi prenovljeni historični objekt znotraj kompleksta stare Tobačne v Ljubljani. Svoja vrata je odprl 19. marca 2011. Ljubljana je tako dobila novo žarišče likovne in kulturne dejavnosti v predelu mesta, ki postaja ambient za sodobne multikulturne vsebine.

Objekt je bil zgrajen leta 1885 kot prostor za pomožne dejavnosti podjetja Tobačna Ljubljana. V njem je bila prvotno kopalnica za delavce s prhami in kopalnimi kadmi. V sedemdesetih letih so prostore preoblikovali v tovarniško menzo, v začetku devetdesetih so ga namenili za arhiv tovarne, po prenovi pa sta ga Tobačna Ljubljana in Družba IMOS-G, investitorica in graditeljica bodoče stanovanjske, poslovne upravne in kulturne četrti, podarili v uporabo Muzeju in galerijam mesta Ljubljane.
 
Zbirka muzeja
Zbirka je postavljena v premične vitrine in zasnovana tako, da se lahko prostor hitro preuredi v konferenčno dvorano. V njih najdemo fotografije, cigaretne škatlice, porcelanaste pipe, cigaretnice in druge kadilske pripomočke, medtem ko ob vhodu v objekt stoji tritonski stroj za izdelavo cigaret, s pomočjo katerega je nastala ena najbolj prepoznavnih cigaret nekdanje Jugoslavije, Filter 57, prva cigareta s filtrom.