SI

/

EN

Slovenski gledališki inštitut

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 1. marca 2014. Je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Nahaja se v starem mestnem jedru Ljubljane, na Mestnem trgu 17 (tu je umrl baročni slikar Fortunat Bergant, nekaj časa so na tem naslovu domovali France Prešeren, Miha Kastelic in Miran Jarc).

Osrednji del inštituta je gledališki muzej, ki  deluje že skoraj sedem desetletij deluje kot osrednji in edini nacionalni gledališki muzej. Oddelki muzeja (Arhiv, Ikonoteka, Zvočni arhiv, Video arhiv in Knjižnica) hranijo zbirke fotografij, gledaliških listov, plakatov, letakov, pisem, rokopisov, knjig, periodike, časopisne, zvočne in video dokumentacije, scenskih in kostumskih osnutkov, (delno tudi) kostumov, maket ter drugega muzealskega gradiva.

Muzej pripravlja razstave, posvečene bodisi posameznim gledališkim umetnikom ali obdobjem, ob tem pa v prostorih inštituta poteka tudi vrsta prireditev, posvečenih različnim vidikom slovenskega gledališča, njegove teorije in prakse (simpoziji, predavanja, nastopi in srečanja gledaliških ustvarjalcev, video projekcije, predstavitve publikacij, pedagoški in andragoški program itn.) Zaradi prostorske omejenosti z večjimi razstavami gostuje bodisi v gledališčih, galerijah ali drugih muzejih.

Pomembna plat delovanja Slovenskega gledališkega inštituta je njegova založniška dejavnost. Inštitut redno izdaja periodični publikaciji Dokumenti in Slovenski gledališki letopis, izdaja pa tudi monografske študije o slovenskih gledaliških ustvarjalcih, monografije o dejavnosti pomembnih slovenskih gledaliških skupin. To dejavnost opravlja sam, v zadnjih letih v sodelovanju z drugimi založniki kot Akademija za radio, film in gledališče; Narodna galerija Ljubljana ali Zavod Maska.

Ključne besede:

SLOGI

Slovenski-gledališki-inštitut

Slovenian-Theatre-Institute

Theatre-Museum

Informacije

Naslov:

Mestni trg 17, 1000 Ljubljana

Telefon:

+386 1 241 58 00

E-pošta:

slogi@slogi.si

Spletna stran:

http://www.slogi.si

Odpiralni čas

Ponedeljek

09:00 - 16:00

Torek

09:00 - 16:00

Sreda

09:00 - 16:00

Četrtek

09:00 - 16:00

Petek

09:00 - 16:00

Vstopnina

Ni podatka

Muzej ponuja

Brezžični internet

Knjižnica

Dostop za invalide

Živali dobrodošle