Na razmeroma nizek in precej globok predalnik s tremi predali je postavljen zelo plitek nastavek enake širine. Predalnik, ki stoji na blazinastih nogah, zgoraj in spodaj obtekata profila iz masivne orehovine: spodnji je iz vzdolžno, zgornji pa iz prečno postavljenega lesa. Zalomljenim in zaobljenim vogalom telesa predalnika, ki prehaja v nastavek prek profilne letve sledi tudi zgornja plošča s profili. Nastavek ima spodaj vdelane tri nizke predale. Zgornji vitrinski del s policami je vertikalno razdeljen v dva ločena dela, ki ju zapirata vratni krili, lunetasto zaključno čelo pa obteka profil iz prečno postavljene orehovine. Vsa vidna površina je marketirana s prepleti trakastih vstavkov s polnili iz močneje strukturiranega orehovega furnirja, ki jih obtekajo robovi iz poševno postavljenega orehovega furnirja radialnega reza. Zaradi razmeroma omejenega prostora na čelnicah predalov se marketerija bolj razživi na stranicah, kjer se prepletu ozkih trakastih vstavkov iz močvirskega hrasta in javorja pridružijo še širši trakovi iz prečno postavljenega orehovega furnirja, zamejenega s tankimi trakovi javorja. Na lunetastem zakljućku se preplet ozkih trakov zgosti in postane tako zapleten, da so oblike in zalomi precej drugačni od lahkotnega in gladkega poteka trakov po ostali marketirani površini. Kot je značilno za tisti čas, površina predalnika pod nastavkom ni furniana. Še v celoti prvotno okovje je narejeno iz lite medenine in tolčene medeninaste pločevine, na kateri so vidni ostanki pozlate v ognju.

ID

PMPO;UO-0001217/p

Object

Knjižna omara

Time of creation

prva četrtina 18. stoletja, barok

Materials

les - oreh, Les - furnir, glass, kovina - medenina

Measurements

- v.: 233, š.: 140, gl.: 89 cm

Museums.SI

© 2018 Semantika d.o.o.

Information

Spletna stran Museums.SI uporablja piškotke, s katerimi vam omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljamo statistiko obiska. Z nadaljevanjem uporabe strani se z njihovo uporabo strinjate. Podrobnejše informacije in možnost izklopa piškotkov najdete v razdelku Informacije.