SI

/

EN

Kreativna urbana regeneracija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Prireditev / 22.01.2013, 18:00 - 19:30

V založništvu Inštituta za politike prostora je pred kratkim izšla knjiga Kreativna urbana regeneracija. Obravnava prostorsko razporeditev kreativnih industrij v Ljubljani in njeni urbani regiji ter lokacijske dejavnike, ki nanjo vplivajo. Ključne ugotovitve iz knjige bodo predstavili njeni avtorji, Tadej Žaucer, Marko Peterlin, dr. Matjaž Uršič, Petra Očkerl in Tatjana Marn. Sledil bo pogovor s predstavniki različnih področij kreativnosti, ki bodo iz lastnih izkušenj komentirali ugotovitve v knjigi ter sodelovali v razpravi s publiko. V pogovoru bodo sodelovali Igor Medjugorac, Rdeči oblak; Miha Klinar, Gigodesign; Milan Tomac, Enota; Samo Selimovič, Bunker ter Gašper Koren, Zemanta.

Študija, predstavljena v knjigi, je nastala po naročilu Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije v okviru mednarodnega projekta Creative Cities. Rezultati so lahko dragocen prispevek k okrepitvi kreativnega gospodarstva na eni strani ter k načrtovanju urbanega razvoja na drugi strani – pri slednjem še posebej v zvezi z urbano regeneracijo. Izsledki so uporabni pri razvoju kreativnih četrti, ki so pomembno orodje tako kreativnega gospodarstva kot urbanega razvoja.

Obdobje, ko je zadoščal par pridnih rok, se je v Evropi in Ameriki (vsaj za nekaj časa) poslovilo. Danes vsi stavijo na znanje, inovativnost in ustvarjalnost. Strinjali se boste, da se ustvarjalnost (s podomačeno tujko: kreativnost) med naštetimi sliši najbolje. Vseeno je umik klasišne industrije dejansko za seboj pustil ekonomsko, družbeno in prostorko vrzel. Delen odgovor na vprašanje, kako omenjene vrzeli zapolniti, je tudi kreativna ekonomija – eden od hitreje rastočih ekonomskih sektorjev, kot dokazujejo mednarodne raziskave, narejene v Evropi in ZDA. Prav zato je kreativna ekonomija deležna podpore – vse več mest je, ki strateško spodbujajo njen razvoj in se pri tem pogosto tudi medsebojno povezujejo.
(iz predgovora, Aidan Cerar)

Informacije

Naslov:

Grad Fužine, Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana

Telefon:

+386 1 548 42 70

E-pošta:

mao@mao.si

Spletna stran:

http://www.mao.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 18:00

Sreda

10:00 - 18:00

Četrtek

10:00 - 18:00

Petek

00:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 18:00

Nedelja

10:00 - 18:00

Closed: Mondays, 1 January, 1 November, 25 December and during preperations of exhibitions. First Sunday of every month free admission.

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Študenti

1,5 EUR

Učenci

1,5 EUR

Upokojenci

1,5 EUR

Družine

5 EUR

Majhni otroci

Brezplačno

Brezposelni

Brezplačno

Invalidi

Brezplačno

Člani

Brezplačno