SI

/

EN

Odsevi kamniških tisočletij

Odsevi kamniških tisočletij, stalna razstava je zasnovana tako, da prikazuje življenjski prostor širšega kamniškega območja od do sedaj znanih paleontoloških najdb, prvih poselitev, nastanka mesta do 19. stoletja. Stalna razstava predstavlja družbe posameznih obdobij, politične, socialne, gospodarske razmere, promet, kulturo, umetnost in vsakdanje življenje. S privlačno muzejsko predstavitvijo obiskovalec z ohranjenimi materialnimi viri, ljudskim izročilom, replikami, rekonstrukcijami, predmeti za otip in zvočno-slikovno digitaliziranimi informacijami podoživlja bogastvo starodavne preteklosti na enem mestu, pri tem pa lahko aktivno sodeluje. Na razstavi so oblikovani pedagoški kotički, kjer se seznanijo z rimskimi igrami, kovanjem denarja, merjenjem s starimi merami, poslušajo legende ipd.. Prav tako pa si lahko svoje znanje dopolnjujejo preko računalniških zaslonov, kjer si ogledujejo filme, rekonstrukcije gradov, zemljevide, osebnosti  in druge zanimivosti.

Življenje  preteklih tisočletij se nam razkriva skozi skrbno izbrano in predstavljeno materialno in duhovno dediščino, ki je bila reprezentativna ali pa čisto običajna v svojem času in je oblikovana v zaokrožene tematske sklope: življenje v antiki s prikazom rimske kuhinje, lararija in triklinija, sodarsko delavnico iz 4. stoletja, zgodnji srednji vek in slovansko kulturo. Predstavljeno je restavrirano arheološko gradivo iz območij občin Mengeš, Domžale, Komenda, Lukovica, Trzin in seveda iz območja občine Kamnik. Večina arheoloških predmetov še nikdar ni bilo predstavljenih širši strokovni in laični javnosti.

Čas visokega srednjega veka nam je predstavljen z življenjem na gradu: kuhinja, kapela, palacij, oborožitev in ječa. Mestno življenje spoznavamo skozi značilni gospodarski dejavnosti – trgovino in obrt, podeželje pa s prikazom kolonizacije širšega kamniškega ozemlja in težavami, kot so turški vpadi. Duhovnim razmeram in razkošju baroka na različnih področjih sledimo z edinstvenimi predmeti narodnega pomena kot so: Dalmatinova biblija, stražarja božjega groba, Valvasorjeva Slava vojvodine Kranjske, romarske podobice in relikviariji ter dela baročnih mojstrov Valentina Metzingerja, Kamničana Fortunata Berganta, Franca Jelovška  in drugih. Čas Marije Terezije in Jožefa II. ponazarja pisarniška omara kot simbol močnega birokratskega aparata in številnih reform, ki sta jih izpeljala. Posledica slednjih je tudi pojav rokovnjačev na širšem kamniškem območju, ki so z ropanjem, skrivanjem in skrivnostnim rokovnjaškim jezikom vzbujali strah med prebivalstvom.

Scenarij razstave: Janja Železnikar in Zora Torkar Oblikovanje: Polona Zupančič, Mi.ka.do d.o.o

Kratek sprehod po razstavi je za RTV SLO posnela Maja Bahar. Objavljen je bil v Poletni sceni, 8.6.2012. Ogledate si ga lahko v arhivu MMC na: http://tvslo.si/predvajaj/v-zivo-tv-slovenija-1/tv.slo1/#ava2.142707318 -  prispevek se začne na 23:39 minuti.

Informacije

Naslov:

Muzejska pot 3, 1241 Kamnik

Telefon:

+386 1 8317 647

Telefaks:

+386 1 8397 447

E-pošta:

info@muzej-kamnik-on.net

Odpiralni čas

Torek

08:00 - 13:00

Sreda

08:00 - 13:00

Četrtek

08:00 - 13:00

Petek

08:00 - 13:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

10:00 - 13:00

Vstopnina

Odrasli

2,5 EUR

Mladina

1,5 EUR

Družine

6 EUR