SI

/

EN

Grda Račka št. 5

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 25.05.2018 - 17.06.2018

Najlepše vabljeni v Galerijo Račka na odprtje zbirke Grda Račka št. 5 v petek, 25. maja ob 19. uri in ob 20. uri na druženje z Lady Anous v predstavi Lažna dojka.


Grda Račka, ena izmed zbirk CSU pod okriljem Galerije Račka, z intimnimi izpovedmi v obliki videa, fotografije in poezije, z novimi umetniškimi deli ter ostalimi najrazličnejšimi predmeti, ki so jih prispevali posamezniki, ponovno odpira svoje »rožnate vrtove«. Letos so vanje prispevali umetniki Iva Tratnik, Boris Beja, Andrej Brumen Čop in Tomaž Črnej. Zbirka Grda Račka nastaja od leta 2009 in je odprta struktura, ki se dopolnjuje z vedno novimi predmeti in umetniškimi deli. Umetniki in posamezniki vanjo prispevajo stvari, povezane z erotičnimi izkušnjami, željami ali spomini ter raznovrstnimi ljubezenskimi dogodivščinami. S podarjenimi predmeti skušamo ohraniti sledi najrazličnejših iger, čustev in fantazij, erotičnih podvigov, spodrsljajev, namenov in pričakovanj posameznikov. Z zbiranjem predmetov in vsebinskim sledenjem Zbirka Grda Račka tu in tam zadržano, a predvsem brezsramno razkriva domiselnost in pestrost najrazličnejših intimnih svetov.


Galerijo Račko smo odprli decembra 2005. Nekoč med uporabniki precej razvpit peep show smo spremenili v galerijski prostor z minimalnimi posegi in tako ustvarili prostor, ki še vedno s številnimi elementi – ohranjene so peep show kabine, oder z drogom za plesalko itd., označuje njegovo nekdanjo dejavnost. Galerija Račka je tako od trenutka odprtja namenjena predvsem umetnosti, ki se tako ali drugače ukvarja z erotiko, izziva sodobno seksualno (ne)moralo, jo komentira, upodablja, nakazuje, jo prikazuje brez zadržkov ali jo sramežljivo skriva, da bi jo naredila še bolj privlačno.


Ker je erotika dejavnost, ki ji posvečamo precej fizične in mentalne energije, eksperimentiranja, želja, upov, sanj, projekcij … in ker preprosto ni človeka brez erotične izkušnje, smo se odločili, da oblikujemo Grdo Račko, zbirko erotičnih predmetov. Njena zasnova temelji na nastajanju zbirke s pomočjo sodelovanja posameznikov in na ideji, da s podarjenimi predmeti ohranimo sledi najrazličnejših iger, čustev in spominov, povezanih z erotičnimi podvigi, spodrsljaji, nameni in pričakovanji posameznikov in z njimi razkrijemo domiselnost (ali nedomiselnost) in raznolikost najrazličnejših intimnih svetov. Zbirka je projekt v nastajanju, zanjo je značilna odprta struktura, saj se dopolnjuje in izgrajuje z vedno novimi predmeti. Nekateri bodo odšli, drugi za stalno ostali in vedno novi prihajali. Med pridobitvami zbirke Grda Račka, ki je bila prvič postavljena na ogled decembra 2009 in se je z novimi prispevki širila iz leta v leto, so tudi umetniška dela slovenskih in tujih avtorjev, mnoga med njimi narejena posebej zanjo.


Večino razstavljenih predmetov, od fotografij, videov, pisem, spominkov do zasebnih daril, ki so jim nekdanji lastniki iz tega ali onega razloga namenili mesto v zbirki, so poslali zvečine anonimni posamezniki. Spremlja jih tudi njihovo pojasnilo, zakaj so izbrali ravno ta predmet.


Vlogo muzejskega eksponata so med drugimi doslej že pridobili mala ženska knjižica s seznamom ljubezenskih zmenkov v Ljubljani leta 1960, elektronsko povabilo na ljubezenski zmenek v Portorožu, roza korzet, posnetek, ki je nastal na celjskih mestnih ulicah v času snemanja pornofilma z La Toyo na Starem gradu Celje, zabavni in večni spomini na erotična filma Emmanuelle in Šest Švedinj v internatu, izbrane revije iz sedemdesetih, kot tudi nepogrešljive črne in rdeče visoke petke. Del zbirke je tudi film Dečki, prvi slovenski film z gejevsko vsebino avtorja Stanka Josta.


Seveda vabljeni k sodelovanju pri nadaljnji graditvi zbirke! Svoj prispevek k zbirki nam lahko prinesete ali pošljete, z imenom ali anonimno, na naslov:


Zavod Celeia Celje
Center sodobnih umetnosti / Galerija Račka
Za zbirko Grda Račka
Krekov trg 3, 3000 Celje


LAŽNA DOJKA, kvirovski performans


Danes vam pokažem draž telesa,
popeljem vas v sprevržena nebesa
v opoju vročice tropskih okužb,
v objemu zavetja zdravstvenih služb.


Postmedijski ustvarjalec, književni prevajalec in pisec Urban Belina se v tandemu s performerko/-jem Danielo/-om Petković/-em posveča raziskovanju neoburleske, kvirovskih pojavov, zdravstvene dejavnosti, industrije dobrega počutja, mejnih anatomij in identitet mavričnega spektra, kot tudi ostalih raznolikih izrazov in sindromov (post)človeškega obstoja.


V performansu Lažna dojka predstavljata zgodbo Lady Anous, posameznice/-ka na transspolnem spektru v primežu zdravstvenega sistema med akutno fazo hipohondrije. Belina se na vsebinski ravni poigrava s fuzijo kvirovstva s heltizmom in vseprisotnim spodbujanjem zdravega življenjskega sloga.


Avtorji in izvajalci
Koncept, besedilo, dramaturgija in protetika: Urban Belina
Umetniška raziskava, koreografija in izvedba: Daniel Petković
Kostumografija: Sara Jelen
Oblikovanje maske: Tina Prpar (Tinka Pobalinka)
Zaključna glasba in oblikovanje zvoka: Alenja Pivko Kneževič
Glasova na posnetkih: Saška Rakef in Sabina Potočki
Studijska obdelava zvoka: Simon Penšek
Jezikovni pregled: Mateja Dermelj
Promocijske fotografije: Nada Žgank
Produkcija: Daniel Petković in Urban Belina

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR