SI

/

EN

Zakladi Narodnega muzeja Slovenije

Na razstavi je predstavljen izbor predmetov od kamene dobe do srednjega in novega veka, ki spadajo med najpomembnejše ali najdragocenejše iz arheoloških zbirk Narodnega muzeja Slovenije.

Posebej je prikazano izjemno arheološko najdišče, reka Ljubljanica, ki je glede na količino, vrsto in odlično ohranjenost najdb (okoli 5500 v NMS) prava zakladnica zgodovine.

Izbrani predmeti so dragoceni po svojem materialu, izdelavi, oblikovanosti ali ohranjenosti, med njimi so tudi takšni, ki so izjemni v svetu, Evropi, Sloveniji oziroma v našem muzeju.

Nekateri eksponati pa so bili zaklad oziroma dragoceni za ljudi, ki so jih uporabljali nekoč v preteklosti, tako zaradi uporabnosti in vrednosti kot tudi simbolno.

Po drugi strani je posamičen predmet dragocen kot arheološki oziroma zgodovinski vir, to je kot dokument preteklosti, posebno, če izhaja iz konteksta, s katerim lahko "pove" svojo lastno zgodbo iz davnine.

Tako so na razstavi zbrani predmeti, ki so bili najdeni naključno ali pridobljeni na nestrokoven način, skupaj s predmeti, ki so bili odkriti pri arheoloških raziskavah in torej strokovno dokumentirani, konservirani in preučeni. Vsi so del naših muzejskih zbirk in hkrati del naše skupne kulturne dediščine.

Informacije

Naslov:

Muzejska 1, 1000 Ljubljana

Telefon:

+386 1 241 44 00

E-pošta:

info@nms.si

Spletna stran:

http://www.nms.si

Odpiralni čas

Ni podatka

Vstopnina

Odrasli

6 EUR

Otroci

4 EUR

Študenti

4 EUR

Družine

12 EUR