SI

/

EN

Prazgodovinske inspiracije sodobne kreacije - sodobna moda s pridihom prazgodovine

Ali je prazgodovina lahko inspiracija za sodobnega kreatorja?

S postavljenim izzivom sta se, ob sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj – Ormož, spopadli dve ptujski modni oblikovalki: Sanja Veličković in Sabina Hameršak Zorec, ki ju odlikuje svojevrsten in prepoznaven slog, poln drznosti, domišljije in drugačnosti.
V okviru tradicionalne Poletne muzejske noči, 17. junija 2017, so obiskovalci muzeja lahko uživali na modni reviji z navdihom iz teme muzejske arheološke razstave Gospodarji prehodov: Ptuj na prehodu iz bronaste v železno dobo, ki so jo avtorice poimenovale »Prazgodovinske inspiracije sodobne kreacije«. Osrednji navdih sta oblikovalki iskali v na razstavi predstavljeni značilni noši tistega časa:  »mladi varuhinji tradicije«, zanimala ju je eleganca, uporabnost in zanimivost oblačil zadnjega tisočletja pred našim štetjem in kako bi se te oblike /obleke obnesle danes?

Modno revijo je spremljala publikacija manjšega obsega, kjer avtorica razstave Aleksandra Nestorović predstavi prazgodovinske inspiracije v materialih in tehnikah izdelave, ki bazirajo na skromnih ostankih oblačil iz nekaterih grobov pozne bronaste in železne dobe z Dolenjske, Koroške in Štajerske, ter primerjavah s sočasnimi glinenimi kipci s shematično upodobitvijo žensk oz. boginj odkritih v Ormožu, Mariboru in na Brinjevi gori.
Dr. Eva Ilec v drugem delu publikacije predstavi znani ptujski modni oblikovalki in njune kreacije s prazgodovinsko inspiracijo; vsako z izborom ene kreacije iz njene kolekcije. Nekatere so s pridihom etnološke izvirnosti, druge spominjajo na tekstilne mozaike in tretje, ki dajejo vtis prikupne elegance. Odlične barvne fotografije predstavljenih kreacij dokazujejo, da se je tudi v konceptu sodobnih oblačil ohranil pridih prazgodovine, saj so današnja oblačila odraz več tisočletnega razvoja družbe in različnih tradicij.

Informacije

Naslov:

Muzejski trg 1, 2250 Ptuj

Telefon:

+386 2 748 03 60

E-pošta:

ptujski.grad@pmpo.si

Spletna stran:

http://www.pmpo.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 16:00

Sreda

10:00 - 16:00

Četrtek

10:00 - 16:00

Petek

10:00 - 16:00

Sobota

10:00 - 18:00

Nedelja

10:00 - 18:00

Sobote in nedelje v juliju in avgustu 9:00 - 20:00 24. in 31. december, pustni torek 9:00 - 12:00 Zaprto 1. januar, 1. november, 25. december, velika noč.

Vstopnina

Odrasli

8 EUR

Upokojenci

7 EUR

Mladina

3 EUR

Družine

16 EUR