SI

/

EN

Muzej pošte in telekomunikacij

V Polhograjski graščini je odprt prenovljen Muzej pošte in telekomunikacij, ki je od leta 1985 do 2008 deloval v Starološkem gradu. Projekt je rezultat dolgoletnega sodelovanja med Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije, Pošto Slovenije, Telekomom Slovenije in Tehniškim muzejem Slovenije.

V Muzeju pošte in telekomunikacij so na ogled prenovljene in dopolnjene zbirke Zgodovina pošte, Zgodovina telekomunikacij, Telefonistke in telegrafistke ter Živin kotiček, ki je namenjen najmlajšim obiskovalcem. Ob tej priložnost smo odprli tudi začasno razstavo Začetki mobilne telefonije v Sloveniji.

V zbirki Zgodovina pošte je prikazan razvoj pošte od prazgodovine do danes. V štirih sobah so razstavljene makete poštnih vozov, rekonstrukcije poštnih uradov in uniforme poštarjev iz različnih obdobij ter različna poštna prevozna sredstva (kočija moped, kolo). Poleg naštetega si lahko ogledate odlomke filmov na temo pošte in animirani film z naslovom Čigavo je pismo. Za krajane Polhovega Gradca ima preselitev muzeja prav poseben pomen, saj se v njihov kraj vrača poštni rog. Ta je bil nekoč last družine Tomšič iz Polhovega Gradca, ki je imela od leta 1869 zakupljeno pošto v Polhovem Gradcu.

V zbirki Zgodovina telekomunikacij je posebna pozornost namenjena telegrafistkam in telefonistkam. Razvoj telefonije in telegrafije je namreč pripomogel k ustvarjanju novih delovnih mest, ki so jih zasedle predvsem ženske. Na ogled so tudi stari telefonski aparati, teleprinterji, telefoto naprave in druge naprave za pošiljanje sporočil na daljavo. Preko telefona lahko poslušate kako so telefonirali v preteklosti. Od decembra 2008 dalje si lahko obiskovalci ogledajo in preizkusijo tudi telefonsko in teleprintersko centralo.

Živin kotiček je namenjen najmlajšim obiskovalcem muzeja, ki se v otroškem kotičku s pomočjo igre (Poišči par, Pošta skozi čas) in raznih delavnic (izdelovanje poštnega roga, poštne kape, štampiljke itd.) spoznavajo z zgodovino pošte in telekomunikacij.

Informacije

Naslov:

Polhov Gradec 61, 1355 Polhov Gradec

Telefon:

+386 1 364 00 83

E-pošta:

muzejpt@tms.si

Spletna stran:

http://www.tms.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 17:00

Sreda

10:00 - 17:00

Četrtek

10:00 - 17:00

Petek

10:00 - 17:00

Nedelja

10:00 - 17:00

1. november, 25. in 26. december, 1. januar, 2. januar, velika noč: zaprto 24. december in 31. december (če je ponedeljek, je muzej zaprt): 10.00–13.00 Zadnji vstop v muzej 1 uro pred zaprtjem muzeja.

Vstopnina

Odrasli

2 EUR

Otroci

1,5 EUR

Študenti

1,5 EUR