SI

/

EN

Spominjam se ... Prazniki - spomin in navdih

Slovene Ethnographic Museum

Temporary exhibition / 09.05.2013 - 25.08.2013

Gostujoča razstava študentov Oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani

Študenti
: Nika Torkar, Peter Movrin, Karmen Sedeljšak, Sanija Reja, Tjaša Žgalin, Andreja Kragelnik, Nina Tomažin
Mentorice: prof. Marija Jenko (Naravoslovnotehniška fakulteta – Oddelek za tekstilstvo, Univerza v Ljubljani), Janja Žagar in Sonja Kogej Rus (Slovenski etnografski muzej)
Oblikovanje in prelom: Helena Božič, mentor: doc. Domen Fras

Spominjam se ...

Ideja o skupnem razstavnem projektu med podiplomskimi študenti oblikovanja tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani (pod mentorskim vodstvom prof. Marije Jenko) in Slovenskim etnografskim muzejem izhaja iz naslednjega: v letu 2013 Slovenski etnografski muzej praznuje svoj visoki jubilej in ga obeležuje skozi tematiko praznikov in praznovanj. Za študente naj bi sodelovanje z muzejem nudilo nekoliko drugačno pot raziskovanja dediščine in njene (možne) sodobne rabe, za muzej pa dragoceno priložnost vključevanja v izobraževalni proces.

V ustvarjalni proces študentskega dela so bila kot izhodišče vključena sporočila muzejske stalne razstave Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, ki govori o posamezniku in njegovem umeščanju v svet. Ena od oblik umeščanja je tudi odnos do preteklosti. Védenje o preteklosti je vedno selektivno in v veliki meri subjektivno. Prav takšen je tudi spomin, osebni in skupni. Pa tudi dediščina. Materialna forma dediščine zato ne more biti nevprašljiva danost; razmišljati velja o tem, kako nastaja in kako pogojeni in relativni so njeni pomeni. Temeljni razmisleki o dediščini lahko izjemno spodbudijo procese izobraževanja in oblikovalske ustvarjalnosti kot sodobne interpretacije dediščine.

Ob omenjeni stalni razstavi SEM poteka obrazstavni program z naslovom Moje življenje, moj svet, kjer obiskovalci na podlagi osebnih spominov in predmetov oblikujejo razstavo o izbranih vidikih svojega življenja. To je bil tudi okvir študentske razstave z naslovom Spominjam se ..., v njej pa sedem raznolikih intimnih zgodb o praznikih, zaznamovanih z radostmi, nostalgijo, čarobnostjo, ali pa z bolečino, strahom in grozo. Skozi muzejske pogovore in razmišljanja so večpomenskost prazničnega razpoznali tudi v svojih življenjskih zgodbah, svojem družinskem in lokalnem okolju. In jih izrabili kot navdih za svoje ustvarjalno delo, svoje poslanstvo v svetu. Zato naj njihova, s spomini in domišljijo obogatena ustvarjalnost ne sproži le poenostavljenih sodb o lepem, barvitem, uporabnem, modnem ali tradicionalnem... Naj v obiskovalcih spodbudijo nove refleksivne in kreativne izraze!

Dr. Janja Žagar, Slovenski etnografski muzej

Information

Address:

Metelkova 2, 1000 Ljubljana

Phone:

+386 1 300 87 00

E-mail:

etnomuz@etno-muzej.si

Opening hours

Tuesday

10:00 - 18:00

Wednesday

10:00 - 18:00

Thursday

10:00 - 18:00

Friday

10:00 - 18:00

Saturday

10:00 - 18:00

Sunday

10:00 - 18:00

Admission

Adults

4.5 EUR

Pensioners

2.5 EUR

Students

2.5 EUR