SI

/

EN

DAŠA VINŠEK IN KARIN VRBEK: MINLJIVO, KRONIKE OGLEDALA DUŠE IN ZBIRALKE PRAZNINE/1. del

The Museum of Modern and Contemporary Art Koroška, Ravne Gallery

Temporary exhibition / 27.05.2022 - 27.06.2023

Klub koroških študentov (KKŠ) in Koroški mladinski kulturni center Kompleks (KMKC Kompleks) v sodelovanju z Galerijo Ravne (KGLU) že četrto leto zapored organizirata natečaj vizualne umetnosti Koroška, kdo si?


Nagrado se podeljuje za kakovostna ter inovativna umetniška dela, ki so nastala v zadnjih dveh letih. Glavna nagrada je samostojna razstava v Galeriji Ravne. Lanska zmagovalka natečaja je Daša Vinšek, ki se bo skupaj s Karin Vrbek v Galeriji Ravne predstavila aprila letos z razstavo MINLJIVO, Kronike ogledala duše in zbiralke praznine/1. del.


MINLJIVO, Kronike ogledala duše in zbiralke praznine/1. del je odprta zgodba, postavljena v distopični svet po katastrofi, ki jo lahko raziskujemo na interaktivni spletni strani ter od 12. aprila še v Galeriji Ravne. Zasledujemo lahko delo dr. Zarmutkove, ki je po nenadnem katastrofalnem dogodku izgubila hčer in ostala popolnoma sama. Z opazovanjem sveta, raziskavami in vodenjem arhiva poskuša obdržati človeškost in morebitnim arheologom prihodnosti omogočiti razumevanje časa, v katerem je živela.


MINLJIVO, Kronike ogledala duše in zbiralke praznine/1. del je virtualna ambientalna postavitev, ki je leta 2020 najprej zaživela na internetu. S postavitvijo v Galeriji Ravne se bo minljivo materializiralo. Ambientalna postavitev vnaša v naše dojemanje resničnosti, kot nam jo vsakodnevno strežejo mediji, nova spoznanja. Pod vplivom medijsko potenciranih groženj o koncu sveta zaradi onesnaževanja okolja, invazije Rusov v Ukrajino ali pa še ne povsem razvodenele epidemije covida-19, ki je povzročila eno najhujših katastrof sodobnega sveta. Vpliv teh potencialno fatalnih okoliščin na percepcijo sveta je seveda ogromen. Vse negativne posledice tega bolnega potenciranja groze se kažejo v vseprisotni anksioznosti, ki se je naselila v številne med nami.


Daša Vinšek (1998, Slovenj Gradec) je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje diplomirala kot oblikovalka unikatov. V svojih delih občutke in doživetja skozi raznoliko paleto medijev transformira v materijo. Neposredni stik z materialom in svoboda dela ji omogočata širjenje obzorij in raziskovanje neznanih poti. Leta 2018 je imela v Slovenj Gradcu samostojno razstavo z naslovom Metanoia, sodelovala pa je tudi na več skupinskih razstavah.


Karin Vrbek (1998, Slovenj Gradec) je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje diplomirala kot novomedijska umetnica. V svojih delih raziskuje mikrokozmos sestave digitalnih datotek, grajenost digitalnih medijev ter razstavljanje in recikliranje odpadkov v umetniške skulpture. Zanimajo jo združevanje in interakcija medijev v instalacijah ter interaktivnih spletnih straneh in elektroakustična glasba. Leta 2017 je prejela nagrado mala Veronika za najboljšo pesem.

Information

Address:

Gledališka pot 1, 2390 Ravne na Koroškem

Phone:

+386 2 82 21 219

E-mail:

galerija@glu-sg.si

Opening hours

Tuesday

14:00 - 18:00

Wednesday

14:00 - 16:00

Thursday

14:00 - 16:00

Friday

14:00 - 18:00

Admission

All

Free