Razstava pokrajinskega muzeja CeljeKuharca: Ali kako so kuhale gospodinje v drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletjaVeč kot 500 eksponatov prikazuje razvoj kuhinj na Celjskem v času hitre modernizacije v predpreteklem in preteklem stoletju. Zadimljene črne kuhinje so nadomestile prijetnejše kuhinje z zidanimi in pločevinastimi štedilniki. Z novimi viri energije pa ni minilo dolgo do uvajanja električnih in plinskih štedilnikov.
Zanimiv uvid v kuhinje naših prednikov nam približa drobni kuhinjski in kuharski inventar. Kavni mlinček je bil še konec 19. stoletja zelo dragocen in mnogokrat edini gospodinjski pripomoček pri hiši. Redka je bila tudi mesoreznica, ki se je razvila v kombiniran strojček, na katerem so gospodinje lahko pripravljale kekse in razne testenine. Lonec za kuhanje kave je kmalu dobil naslednika – kavovor in tudi glinasti model za potico so nasledili pločevinasti. Svojevrsten obred je bilo tudi uživanje hrane. Odvijal se je lahko v »hiši«, preurejeni kuhinji ali jedilnici. Ponekod na podeželju so v »hišo« postavili še »mentrgo«, ki je služila za pripravo krušnega testa, lahko pa je opravljala funkcijo pomožne mize. Avtor razstave je Vladimir Šlibar.