SI

/

EN

Od Teritorialne obrambe do Slovenske vojske

Lokev Military Museum

Temporary exhibition / 17.11.2018 - 17.11.2020

Letošnje leto zaznamuje poleg stoletnice konca prve svetovne vojne tudi petdeseta obletnica ustanovitve Teritorialne obrambe. Vabimo vas na odprtje razstave Od Teritorialne obrambe do Slovenske vojske Vojaškega muzeja Tabor Lokev, ki bo v soboto, 17. 11. 2018 ob 11.00. Prireditev se bo pričela v kulturnem domu v Lokvi (nasproti Gostilne Muha), nato pa se bomo podali do renesančnega obrambnega stolpa, v katerem ima svoje prostore Vojaški muzej Tabor Lokev. Razstavo bo odprl gospod Franc Anderlič, upokojeni podpolkovnik, poveljnik Teritorialne obrambe Južnoprimorske pokrajine v času osamosvojitvene vojne. Prireditev bo potekala v sodelovanju s KS Lokev – Prelože. Avtorja razstave sta Irena Rože in Srečko Rože.

Napad sil Varšavskega sporazuma na Češkoslovaško republiko leta 1968 je z vso ostrino opozoril na vojaško politični položaj SFRJ in njeno obrambno doktrino. Na podlagi spoznanj, da JLA sama ni sposobna ubraniti napada z vzhoda, je jugoslovanski vojaški in politični vrh ocenil, da se afirmirajo izkušnje iz časa NOB. Nastala je nova doktrina, imenovana "doktrina splošne ljudske obrambe". V skladu z zakonodajo se je po republikah z občinami, s krajevnimi skupnostmi in delovnimi organizacijami ustanovila teritorialna obramba. S politično decentralizacijo in prenosom politične oblasti na republiška vodstva je teritorialna obramba dejansko prizadela funkcionalno legitimnost JLA.

15. maja 1990, dva dni pred razglasitvijo zmage Demosa na prvih slovenskih demokratičnih volitvah, je general Ivan Hočevar, komandant Republiškega štaba teritorialne obrambe izdal ukaz o predaji orožja Teritorialne obrambe, ki pa ni bil popolnoma izpolnjen. Slovenija je ustanovila nov štab TO, ki mu je načeloval general Janez Slapar. Sprejete so bile tudi nove insignije. Naslednje leto sta se odprla učna centra za usposabljanje vojaških obveznikov na Igu pri Ljubljani in na Pekrah pri Mariboru. Junija 1991 je prisegla prva generacija slovenskih vojakov. Leta 1994 se je iz teritorialne obrambe formirala Slovenska vojska.

Več o razstavi si lahko preberete tukaj: http://www.vojaskimuzejtabor.eu/zacasna-razstava-3.html.

Information

Address:

-, 6219 Lokev

Phone:

+386 5 767 0107

E-mail:

srecko.roze@hotmail.com

Opening hours

Saturday

10:00 - 12:00

14:00 - 17:00

Sunday

10:00 - 12:00

14:00 - 17:00

Velikonočni ponedeljek in praznik dela ODPRTO. Ponedeljek in torek, božič, novo leto, dan spomina na mrtve ZAPRTO. Za skupine ali družine je ob predhodni najavi možen ogled tudi izven urnika.

Admission

Adults

6 EUR

Children

3 EUR

Students

3 EUR