SI

/

EN

2. Mednarodni simpozij o zaščiti in varovanju antičnih mozaikov in situ

Med 21. in 23. oktobrom bo v Mestnem muzeju Ljubljana potekal 2. Mednarodni simpozij o zaščiti in varovanju antičnih mozaikov in situ.

Predavanja bodo osredotočena na vprašanja zaščite in vzdrževanja antičnih mozaikov na kraju samem, torej tam, kjer so bili odkriti. Ta zahtevna naloga je v zadnjih desetletjih najpogosteje predmet interdisciplinarnih projektov, pri katerih so udeleženi arheologi, restavratorji, konservatorji in arhitekti. Interdisciplinarnost kot nujna komponenta uspešnih prezentacijskih projektov bo predstavljena tudi na primerih dobre prakse prenove Arheološkega parka Emona ter Arheološkega parka Simonov zaliv.

Simpozija se bo s predstavitvami svojih spoznanj in preteklih projektov udeležilo 12 tujih in 9 domačih strokovnjakov. Organizatorji simpozija s tako širokim spektrom predavateljev in predstavljenih tem poskušajo nadrobno prediskutirati temo, ki je relativno ozka, pa vendar zato nič manj pomembna za področja varovanja dediščine, arheologije, konservatorstva, restavratorstva, umetnosti in arhitekture.

Med drugimi se bo simpozija udeležil tudi prof. Alessandro Lugari, ki sicer poučuje na mednarodno znani mozaični šoli v italijanskem Spilimbergu. Na predavanju bo predstavil možnosti začasne zaščite na arheoloških najdiščih ter navedel nekaj konkretnih primerov.

Simpozij organizira več inštitucij, ki se v Sloveniji ukvarjajo z omenjeno tematiko, in sicer: Restavratorski center in Center za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Univerza na Primorskem, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter Zavod za gradbeništvo Slovenije.

Foto: Restavriranje mozaikov rimske vila v Simonovem zalivu v Izoli (Marija Ana Kranjc, arhiv ZVKDS)

Information

Address:

Mestni trg 5, 1000 Ljubljana

Phone:

+386 1 2411 770

Fax:

+386 1 2411 782

E-mail:

mestna.galerija@mgml.si

Opening hours

Tuesday

11:00 - 19:00

Wednesday

11:00 - 19:00

Thursday

11:00 - 21:00

Friday

11:00 - 19:00

Saturday

11:00 - 19:00

Sunday

11:00 - 19:00

Admission

All

Free