SI

/

EN

Silvester Bajc: Idrijska čipka v mozaikih

Mestni muzej Idrija

Občasna razstava / 06.05.2021 - 13.06.2021

Pričujoča razstava zajema mozaične miniature različnih formatov, ki jih je avtor ustvaril v zadnjih letih. Predstavljeni so tehnično zahtevi, slogovno unikatni in barvno privlačni mozaiki, katerih osrednji motiv je idrijska čipka.


Javno vodstvo po razstavi bo avtor izvedel na mednarodni dan muzejev, 18. maja 2021, ob 17. uri na dvorišču gradu Gewerkenegg,


Avtorjeve unikatne mozaične podobe izkazujejo prisotnost tistih treh elementarnih prvin ustvarjalnosti, o katerih je večkrat govoril slikar Rihard Jakopič – namreč roko, glavo in srce. Bajc obvlada tehniko in material, premore ročno spretnost, izpelje domiselno in domišljeno likovno izvedbo, v mozaikih pa je čutiti tudi emocionalno poistovetenje in užitek avtorja ob dialogu s svojo kreacijo.


Kot podlago mozaikom uporablja vezane lesene plošče, pri malih formatih pa običajna ojačana slikarska platna. Na take kompaktne podlage sestavlja mozaične kompozicije iz zdrobljenih keramičnih ploščic. Te reže, tolče in drobi s kladivom in kleščami ter pritrjuje z lepilom. Vezne konture, ki kot risarski skelet privzemajo tudi likovno funkcijo, vtisne s fugirno maso. Osnovno zamisel kompozicije predhodno skicira na papir kot osnutek, ki ga nato potrpežljivo in včasih domala filigransko prenaša na podlago.


Tehnika mozaika zahteva izostren estetski občutek, domiselnost in ročno spretnost ter obenem natančnost, koncentracijo in vztrajnost. Ob tem avtor poudarja, da botruje rojevanju mozaikov veselje nad ustvarjalnim aktom. Njegovi mozaiki so »slikarsko« komponirani v skladnem ravnovesju med realističnimi tematskimi izhodišči in poenostavljeno abstrahiranimi formami. V posrečene sestave raznovrstno oblikovanih keramičnih drobcev, ploščic in kockic, ki jim različni svetlejši in temnejši odtenki fug spreminjajo tudi navidezne barvne vrednosti, so zajete sinteze živih tonov in barvne harmonije, obenem pa kombinacije premišljenega reda in sproščene igre.


Zdi se, da so se avtorjeva slogovna in vsebinska prizadevanja najbolj plodno uresničila v tistih mozaikih, ki jih je posvetil tematiki idrijske čipke. Vsak tovrstni in vselej drugače koncipiran in realiziran izdelek se odlikuje s svojsko barvno usklajenostjo, ki privlači gledalca s pestro barvno izbiro in množico izbranih čipkarskih elementov. Mozaične keramične »čipke«, učinkovito dopadljive upodobitve, pritegnejo gledalčevo pozornost in sprožijo občudovanje ob dejstvu, da so čipke »klekljane« s pomočjo kladiva in klešč.



O AVTORJU


Silvester Bajc, doma iz Idrije je po osnovni izobrazbi inženir strojništva. Od nekdaj se risarsko in slikarsko udejstvuje ter priložnostno nastopa v javnosti. V preteklosti je izdeloval slike, grafike in risbe z barvnim tušem ter objavljal karikature v Nedeljskem dnevniku. Poleg navedenega je njegova strast tudi filatelija. Zadnjih deset let se njegovo ustvarjanje osredotoča na izdelavo mozaikov. Že vrsto let je eden izmed najbolj dejavnih in zvestih članov Likovnega društva Cinober Idrija.


Svoja dela je razstavljal na samostojnih razstavah v Idriji, Novi Gorici, Tolminu, Lescah, Mariboru, Vipavskem Križu, Žireh, Poljanah nad Škofjo Loko, Rakeku, na gradu Snežnik, Bledu, Štanjelu, na vsakoletnih razstavah likovnega društva Cinober Idrija v času Festivala idrijske čipke in na bienalnih razstavah prej omenjenega društva.


Njegova dela krasijo publikacijo literarnega društva RIS iz Idrije, Zaris v čas 2017, leta 2018 je bil predstavljen v špansko-angleški reviji Vuelta y Cruz / Twist and Cross, v krajšem segmentu o njem govori tudi dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov 2018 režiserke in scenaristke Rahele Jegrič Pirc.


Za izvirno likovno ustvarjanje ter promocijo Idrije in njenih značilnosti je Silvester Bajc prejel Pirnatovo nagrado za leto 2020, najvišjo občinsko nagrado na področju kulture.



URNIK:


TOREK–NEDELJA: od 10:00 do 17:00


PONEDELJEK: zaprto


Pri ogledu razstave je potrebno upoštevati veljavne ukrepe NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS CoV-19.

Informacije

Naslov:

Prelovčeva 9, 5280 Idrija

Telefon:

+386 5 3726 600

E-pošta:

tajnistvo@muzej-idrija-ce...

Odpiralni čas

Ponedeljek

10:00 - 19:00

Torek

10:00 - 19:00

Sreda

10:00 - 19:00

Četrtek

10:00 - 19:00

Petek

10:00 - 19:00

Sobota

10:00 - 19:00

Nedelja

10:00 - 19:00

Vstopnina

Odrasli

7 EUR

Otroci

5 EUR

Skupine

6 EUR

Šolske skupine

4,5 EUR