SI

/

EN

Uroš Potočnik: Hitrost

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 24.01.2020 - 24.04.2020

Najlepše vabljeni na odprtje razstave Hitrost Uroša Potočnika v petek, 24. januarja, ob 19. uri v Galerijo sodobne umetnosti Celje.


Za ustvarjanje Uroša Potočnika je značilno predvsem dvoje: nanašanje na družbeno realnost in uporaba raznolikih formalnih rešitev, tehnik in metod. Vodilo, s slikarskimi sredstvi čim bolj objektivno prikazati resničnost, je v njegovem delu prisotno že od začetkov njegove razstavne poti. Po letu 2014 se kritični poudarek v delih poglobi in sestavlja v celovito in kompleksno podobo sodobnosti, angažiran komentar učinkov neoliberalizma, individualizma in atomizacije družbe, refleksijo tokov in anomalij, nestabilnosti in radikalnega odmikanja od humanistične vizije razvoja v boljšo družbo.
Pogled v sodobno družbeno situacijo izkoriščanja, omejevanja delavskih pravic, degradacije temeljnih človekovih pravic, politične in medijske manipulacije, spodbujanja nestrpnosti in sovražnosti, poglabljanja socialne in ekonomske neenakosti Potočnik podaja neposredno ali z odprto sliko, ki usmerja gledalca le z namigi v naslovu ali z vpogledom v proces nastanka dela, s posameznimi slikami ali s serijami slik ter z zanj značilnim združevanjem del v medsebojni dialog, ki omogoča vrsto dodatnih pomenov, asociacij in interpretacij.


V formalnih rešitvah neobremenjeno prehaja tudi med povsem nasprotnimi likovnimi formulacijami, od realistične nazornosti, sproščenosti hitrih potez in čistih barv do zadržanosti in urejenosti geometrične abstrakcije. Podaja globino slike, ne le z iluzijo, temveč tudi dejansko, kot pri izrezankah z nalaganjem listov v plasti, ali ostaja na površini enotnih barvnih ploskev. Mestoma se referira na umetnike in umetniška dela iz preteklosti ali v ustvarjalni proces vključuje otroke in računalniške programe. Dela so v razponu od malih formatov do monumentalnih dimenzij, od samostojnih enot do sestavljenih kompozicij, ki jih širi poljubno v različnih smereh. Ustvarjalni postopek, tehniko in formalno rešitev Potočnik običajno izbere glede na tematiko, ali mu, nasprotno, sama formalna raziskava oblikuje vsebino.


S tokratno razstavo Hitrost Potočnik predstavlja prerez svojega ustvarjalnega obdobja od leta 2014 do danes. Več


Kustosinja razstave: Irena Čerčnik


Ključne besede:

Uroš Potočnik

slikarstvo

Galerija sodobne umetnosti

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR