SI

/

EN

Rokodelski center Rogatec

V zahodnem in vzhodnem krilu Dvorca Strmol Rogatec domujejo štiri profesionalno opremljene rokodelske delavnice:

  • steklarska delavnica,
  • pletarska delavnica (šibje, ličje, rogoz…),
  • lončarko likovna delavnica,
  • delavnica ročnega tkanja in sodobnega oblikovanja tekstilij.

Posameičnim in nenapovedanim obiskovalcem sta brezplačno na voljo najmanj dva mojstra, ki predstavita svojo rokodelsko tehniko in izdelke, po želji pa se lahko v ročnih spretnostih in oblikovanju preizkusite tudi sami in izdelate svoj mali rokodelski izdelek.

Opremljene delavnice so poleg tega namenjene izvajanju krajših in daljših, učno pedagoških delavnic rokodelstva in obrtno proizvodni dejavnosti – razvoju in izdelovanju novih rokodelskih izdelkov na osnovi dediščine in kulturnega izročila Obsotelja in Kozjanskega. Izdelki so že na prodaj tudi v novo urejeni prodajni galeriji oz. TIC-u na Dvorcu Strmol.

 

Za gradbeno obnovo in namensko ureditev novih prostorov je Občina Rogatec leta 2014 pridobila evropska sredstva iz naslova »Razvoj regij«. Poleg delavnic so v obeh krilih urejeni še prostori za dve stalni razstavi, ki sta v pripravi: ena bo predstavila zgodovino Rogatca in razvoj steklarstva na rogaškem območju, druga pa gozdarstvo in lokalno tehniško dediščino kamnoseštva – izdelovanje brusnih kamnov iz ložanskega kremenovega peščenjaka.

 

Dvorec Strmol z osrednjim delom, obnovljenim v letih 1996 – 2003, je tako dobil dokončno celovito podobo in poln življenjski utrip z zaokroženo ponudbo programskih vsebin od obrtniških delavnic, stalnih in občasnih razstav do doživljajskih in učnih programov za mladino in odrasle.


Rokodelske delavnice izvajamo po naslednjih terminih:

April-okrober, vsako nedeljo od 15 do 17 h

November-marec, vsako soboto od 10 do 12 h.


Del programa Okusimo dediščino so tudi doživljajske delavnice v Muzeju na prostem Rogatec, kjer izvajamo delavnice peke žulik ali sirove zavihanke v krušni peči, plesne glasbene, zeliščarske, čebelarske, kovaške, kamnoseške delavnice ali program Rogatko in njegove dejavnice. 

April-oktober, vsak četrtek in soboto med 15 in 17 uro
November-marec, vsako soboto med 13-15 uro 



Ključne besede:

dediščina

učno-doživljajske-delavnice

znanja-tradicionalnih-obrti

rogatec

Information

Address:

Rogatec, 3252 Rogatec

Phone:

03 810 72 22

E-mail:

rokodelski.center@rogatec.si

Opening hours

Tuesday

10:00 - 18:00

Wednesday

10:00 - 18:00

Thursday

10:30 - 18:00

Friday

10:00 - 18:00

Saturday

10:00 - 18:00

Sunday

10:00 - 18:00

Admission

No information