Jezik: Slovenščina | English
Prijava

Informacije

Narodni muzej Slovenije Prešernova 20 1000 Ljubljana
Telefon +386 1 241 44 00
E-pošta

info@nms.si

Spletna stran

http://www.nms.si

Odpiralni čas

Ni podatkov.

Vstopnina

Odrasli 6,00 EUR
Otroci 4,00 EUR
Študenti 4,00 EUR
Družine 12,00 EUR

Zakladi Narodnega muzeja Slovenije

  • Stalna razstava

Na razstavi je predstavljen izbor predmetov od kamene dobe do srednjega in novega veka, ki spadajo med najpomembnejše ali najdragocenejše iz arheoloških zbirk Narodnega muzeja Slovenije.

Posebej je prikazano izjemno arheološko najdišče, reka Ljubljanica, ki je glede na količino, vrsto in odlično ohranjenost najdb (okoli 5500 v NMS) prava zakladnica zgodovine.

Izbrani predmeti so dragoceni po svojem materialu, izdelavi, oblikovanosti ali ohranjenosti, med njimi so tudi takšni, ki so izjemni v svetu, Evropi, Sloveniji oziroma v našem muzeju.

Nekateri eksponati pa so bili zaklad oziroma dragoceni za ljudi, ki so jih uporabljali nekoč v preteklosti, tako zaradi uporabnosti in vrednosti kot tudi simbolno.

Po drugi strani je posamičen predmet dragocen kot arheološki oziroma zgodovinski vir, to je kot dokument preteklosti, posebno, če izhaja iz konteksta, s katerim lahko "pove" svojo lastno zgodbo iz davnine.

Tako so na razstavi zbrani predmeti, ki so bili najdeni naključno ali pridobljeni na nestrokoven način, skupaj s predmeti, ki so bili odkriti pri arheoloških raziskavah in torej strokovno dokumentirani, konservirani in preučeni. Vsi so del naših muzejskih zbirk in hkrati del naše skupne kulturne dediščine.

Druge razstave in dogodki v muzeju

Staroegipčanska mumija

Staroegipčanska mumija

  • Stalna razstava

Leta 1846 je vitez Anton pl. Lavrin, avstrijski generalni konzul v Egiptu, tedanjemu Deželnemu muzeju v Ljubljani poklonil egipčansko mumijo v poslikani leseni antropomorfni... Več

Rimski lapidarij Narodnega muzeja Slovenije

Rimski lapidarij Narodnega muzeja Slovenije

  • Stalna razstava

Na ogled je zbirka več kot 200 kamnitih spomenikov z rimskimi latinskimi napisi, polna informacij o spomenikih in rimskem obdobju na slovenskem ozemlju. Narodni muzej... Več

Slovenski jezik: identiteta in simbol. Kratka zgodovina Slovencev

Slovenski jezik: identiteta in simbol. Kratka zgodovina Slovencev

  • Stalna razstava

Razstava je prostorsko zelo omejena, zato lahko vso svojo bogato zgodovino predstavljamo bolj na simbolični ravni. Simboličen je že začetek, ko na eni strani predstavimo... Več

Zgodovinske in umetnostne zbirke

Zgodovinske in umetnostne zbirke

  • Stalna razstava

Po domala dvestotih letih zbiranja vsakovrstnih predmetov, ki so se izdelovali in uporabljali na naših tleh in so značilni in pomembni za Slovenijo in Slovence, je od leta... Več