Očiščena tanka in debela črevesa so v preteklosti polnili s pripomočkom, narejenim iz kravjega roga (v osrednjih Slovenskih goricah so temu rekli róžič, v Prekmurju rogliček). Kasneje se je pripomoček za polnjenje klobas in krvavic kupil v trgovini ali pa so ga spretni rokodelci naredili sami doma iz kovine (pocinkane pločevine) in lesa (lahko jesen, bukev). Osnova pripomočka je kovinski valj z dulcem in sekundarni leseni valj, ki potiska maso v črevo. Napravo so lastniki tudi posojali po vasi. Pripomočku so rekli pištola za koline nadevat (Destrnik); pükša (Trdkova, Martjanci), kalbasz tőtű (Radmožanci); nabijanca (Murska Sobota); dülevek (Otovci). Čreva za koline oziroma klobase so se prala, to je bilo tudi otroško delo. Na Ženiku so otroke poslali po mero za klobase k sosedovim. Tam so jim napolnili nogavico s plevami, jo obesili z litrom vina na palico in dali otroku na rame. Tisti čas, ko so moški delali koline, niso smeli piti zraven; če je kaj kislega padlo v zmes, so se koline pokvarile. Za otroke so se navadno naredile male klobase, za mesarja večja, za dotičnega tako veliko, kot je bil velik njegov obseg trebuha. Pripomoček je ena izmed prekmurskih gospodinj uporabljala poleti za pripravo (okroglih) zelenjavnih cmokov, pomešanih s kašo; takim pečenim cmokom so rekli letne krvavice, ki so bili še bolj okusni, če je gospodinja dodala koščke mesa ali svinjska jetra. V Radencih pa so pripomoček za polnjenje krvavic in klobas uporabili v gradbeništvu: z maso, ki so jo vstavili v napravo, so polnili prostore med apnenčastim kamnom na fasadi hiše.

ID

510:MUS;E-0003640

Predmet

pripomoček

Čas nastanka

2. pol. 20. stol. (?)

Materiali

les; kovina

Tehnike

ročna izdelava

Mere

Celota - W: 14 cm; L: 52 cm;

Zbirka

Museums.SI

© 2018 Semantika d.o.o.

Informacije

Spletna stran Museums.SI uporablja piškotke, s katerimi vam omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljamo statistiko obiska. Z nadaljevanjem uporabe strani se z njihovo uporabo strinjate. Podrobnejše informacije in možnost izklopa piškotkov najdete v razdelku Informacije.