tiskarna: Zavod za Izradu Novčanica, Beograd (Jugoslavija) - ZINB (založnik), Miodrag Petrović (oblikovalec): Bankovec za 500 DIN

Bankovec pravokotne oblike zelene barve. Na sprednji strani je na levi strani upodobljena žanjica s srpom v levi roki. V ozadju so vidna žitna klasja. Na desni strani je na stiliziranem geometrijskem vzorcu zapisana številka 500. Desno in levo od nje pa je štirikrat ponovljena beseda DINARJEV v srbskem, slovenskem, hrvaškem in makedonskem jeziku. Nad številko 500 je napis v cirilici НАРОДНА БАНКА ФЕДЕРАТИВНЕ НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ (Narodna banka Federativne Narodne Republike Jugoslavije). Pod številko 500 je zapisano z velikimi tiskanimi črkami БЕОГРАД (Beograd). Pod njim sta podpisa guvernerja in predsednika upravnega odbora. Desno spodaj je ob robu navedena serijska številka v rdeči barvi: EG 025795. V vogalih bankovca se štirikrat ponovi številka 500. Na zadnji strani je v sredini prikazana mehanska žetev. Upodobljena sta dva kombajna z delavci, ki žanjejo polje. Na okvirju upodobitve so zapisane vse jugoslovanske republike: СРБИЈА (SRBIJA), HRVATSKA, SLOVENIJA; БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА (BOSNA I HERCEGOVINA), ЦРНА ГОРА (ČRNA GORA), МАКЕДОНИЈА (MAKEDONIJA). Nad okvirjam je napis: ФЕДЕРАТИВНA НАРОДНA РЕПУБЛИКA ЈУГОСЛАВИЈA - FEDERATIVNA NARODNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA. Levo in desno od upodobitve sta dvakrat zapisani številki 500 nad njima in pod njima pa je štirikrat ponovljena beseda DINARJEV v srbskem, slovenskem, hrvaškem in makedonskem jeziku. V vogalih bankovca se štirikrat ponovi številka 500.

ID

GMJ;M-0001104/b

Naslov

Bankovec za 500 DIN

Predmet

bankovec

Avtorji

tiskarna: Zavod za Izradu Novčanica, Beograd (Jugoslavija) - ZINB (založnik), Miodrag Petrović (oblikovalec)

Čas nastanka

1955

Materiali

papir

Klasifikacije

numizmatika

Tehnike

tisk

Mere

- H: 64 mm; W: 135 mm;

Ključne besede

denar

numizmatika

Museums.SI

© 2018 Semantika d.o.o.

Informacije

Spletna stran Museums.SI uporablja piškotke, s katerimi vam omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo in spremljamo statistiko obiska. Z nadaljevanjem uporabe strani se z njihovo uporabo strinjate. Podrobnejše informacije in možnost izklopa piškotkov najdete v razdelku Informacije.