SI

/

EN

Andreja Džakušič: Srečevanja

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 20.12.2012 - 21.02.2013

ANDREJA DŽAKUŠIČ: Srečevanja

Galerija sodobne umetnosti in Likovni salon, 20.12. 2012-8.2.2013

Center sodobnih umetnosti Celje vas vljudno vabi na ogled pregledne razstave umetnice Andreje Džakušič v Galerijo sodobne umetnosti. Napovedujemo tudi izid monografske publikacije, ki bo predstavila njeno dosedanjo umetniško produkcijo.

Andreja Džakušič, ena najvidnejših celjskih umetnic in med redkimi v slovenskem prostoru, ki se izražajo predvsem s performativnimi praksami, svoje delo v glavnem artikulira okrog treh osišč: avtoreferenčnosti, intersubjektivnosti in družbene kritičnosti. Na umetniško sceno je stopila leta 1999 z večmedijsko instalacijo Predali spominov, ki je že vsebovala nekaj temeljnih določil, ki so zaznamovala njeno nadaljnjo umetniško prakso: uporabo lastnega telesa kot komunikacijskega sredstva ter nanašanje na osebno in širšo družbeno situacijo. Njena naslednja prelomna usmeritev se je zgodila leta 2002 z razstavo Neobičajne dvojice (skupaj z Radivojem Mulićem), ko je prenehala z izdelovanjem formalno izčiščenih, estetskih predmetov in pozornost usmerila na soudeležbo gledalcev ter raziskovanje in generiranje medčloveških odnosov, ki postanejo bistvo umetniškega dela. Takšno umetniško strategijo, v kateri so obiskovalci tisti, ki osmislijo razstavljeni dispozitiv, srečamo v kasnejših delih kot sta na primer Piknik na travi (2004) in Kosilo (2011). Zasledimo jo tudi v performativnih delih kot sta Umivanje nog (2006) in Bloody Mary (2007), pri katerih je pomen dela popolnoma odvisen od gledalčeve pripravljenosti, da sodeluje, saj se mu šele takrat, skozi njegove lastne občutke in reakcije razkrije prava vsebina in vrednost dela. Glavnina njene produkcije zadnjih več kot desetih let je tako usmerjena v nematerialno in v oblikovanje družabnih prostorov, prežetih z atmosfero spontanosti, ali v oblikovanje premišljenih situacij, ki zlasti v prostoru ulice naključnemu mimoidočemu ponudijo izkušnjo.

Kadar izhaja iz svoje vsakdanje življenjske situacije, v umetnost prelije življenje samo in tisto, kar jo v nekem času obkroža - družina, gospodinjska opravila, materinstvo, smrt, žalovanje. Takšen način zasledimo predvsem v delih Razvijanje sočutja (2006-2008) in Ženska in umetnica, umetnica in ženska (2010). Kadar reflektira in komentira družbeno klimo in stanje sveta, na primer odnos do okolja (Viseči vrtovi, 2012), kulturno politiko in položaj umetnika/umetnice (Taktike preživetja, 2011), lokalno realnost (Cele ma posluh!?, 2010), angažiranost in kritičnost del nikoli nista obarvani z agresivnostjo. Pritegne s tankočutnim, mehkim in preciznim podajanjem, ki gledalca nevsiljivo spodbuja k razmisleku.

Precejšnje število njenih performativnih del je nastalo v okviru festivala Vstop prost, ki ga že vrsto let pripravlja Društvo likovnih umetnikov Celje. Njena odprtost do mreženja in sodelovanja kot tudi tendenca k samoorganizaciji in delovanju izven institucij se kažeta v kolektivnem delovanju: v sodelovanju na kolektivnih intervencijah in akcijah celjske in širše umetniške scene (Prisotni, Teambuilding, Javna branja, Pogled izgled / Look look) in v sodelovanju v umetniški skupini SIVA (Andreja Džakušič, Simon Macuh, Iva Tratnik).

Andreja Džakušič je svoje delo prvič predstavila prav v Centru sodobnih umetnosti Celje in sicer v Likovnem salonu. Sodelovanje med centrom in umetnico kontinuirano traja vse do danes, ko odpiramo študijsko razstavo njenega dela in monografsko publikacijo, ki bo ob tej priložnosti izšla. V Galeriji sodobne umetnosti bo umetnica predstavila svojo dosedanjo umetniško prakso, za Likovni salon pa pripravlja novo delo.Po končanem magisteriju iz oblikovanja na ljubljanski akademiji se je študijsko izpopolnjevala na Vysoki Školi Vytvarnih Umeni v Bratislavi na Slovaškem in na Akademii Sztuk Pieknich v Krakovu na Poljskem. Bila je umetnica na delovnem obisku v Belfastu. Deluje tudi na področju gledališča, opremljanja prostora in oblikovanja, umetnost tudi predava ter organizira in vodi delavnice za otroke in odrasle.

Realizacijo razstave in izid monografije sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Celje.

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR