SI

/

EN

Iztok Klančar: Zgodbe

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 17.11.2023 - 31.01.2024

Najlepše vabljeni na odprtje razstave Zgodbe umetnika Iztoka Klančarja v petek, 17. novembra, ob 19. uri v Galerijo Račka.


Umetnik Iztok Klančar deluje na področju eksperimentalnega filma in fotografije ter svoje delo predstavlja v obliki performativnih predavanj, pripovedi, instalacij in filmskih projekcij. Za njegovo umetniško prakso je značilno pripovedovanje zgodb skozi vizualni jezik s katerimi osvetljuje življenje LGBTQIA+ skupnosti. Njegova dela nastajajo skupaj z ljudmi, ki oblikujejo kvirovsko sceno in, ki v Klančarjevih delih zavzemajo osrednjo mesto. V svojih delih portretira posameznike in impresije njihovih življenjskih usod, ali spregovori o lastnih občutjih povezanih z spolno in seksualno identiteto.
V Galeriji Račka se prvič samostojno predstavlja z razstavo, ki je umetnikov svojevrstni poklon njegovi skupnosti. S kinematografsko postavitvijo del ter ob spremljavi Lifecutterjevih zvočnih kulis, gledalca_ko popelje v imaginarni svet kvir junakov, umeščenih v ekoseksualne avdiovizualne krajine. Osrednji del postavitve je Klančarjevo najnovejše delo Zgodbe (2023), ustvarjeno posebej za Galerijo Račka. Umetnik v presunljivem avdiovizualnem delu skozi poetično pripoved ustvari posebej tesnobno razpoloženje in hkrati prepustno ter osvobajajočo atmosfero, s katero načenja vprašanje duševnega zdravja. Gledalec_ka opazuje tankočutno popotovanje protagonistov skozi krajine, ki odsevajo njihova psihološka stanja. Gre za uprizoritve performativnih ritualov kot oblike soočanja s stisko in kot strategije preživetja, ki blažijo notranji nemir ter vodijo do razvoja psihološke odpornosti na fenomene v družbi. Umetnik poudarja, da proces snemanja, ki je temeljil na intenzivnem sodelovanju s posamezniki_cami, razume kot obliko krepitve vezi s skupnostjo, ki ji pripada. V starejšem delu Dnevnik (2013–), obsežni fotografski seriji, dokumentira lastno iskanje občutka pripadnosti, proces osvobajanja od seksualne normativnosti in ustvarjanje sebi lastnega načina bivanja. Umetnik razume vizualni dnevnik kot terapevtsko orodje samorefleksije in raziskovanja, pa tudi kot način, kako biti z drugim, kot svojevrstno navezovanje stikov in oblikovanje intimnega okolja z ljudmi, s katerimi si deli podobna občutenja. Razstavo zaključuje glasbeni video Adonia (2021–2023), posnet v sodelovanju z umetnico_kom preobleke Belle Dommage. Video je ekoseksualna pravljica, navdihnjena s performansom ob predstavitvi Kolekcije št. 13 preminulega modnega oblikovalca Alexandra McQueena. Delo govori o spolni fluidnosti in prikazuje, kako se izgubljena princesa zbudi v čarobnem gozdu in s pomočjo ostalih magičnih likov neobremenjeno prehaja med več identitetami.
Klančarjeva samostojna predstavitev v Rački odpira vprašanja ranljivosti in izpostavljenosti, ob tem pa izpostavlja nujnost zavzemanja in ustvarjanja skupnega kvirovskega prostora, v katerem sta v ospredju skrb in medsebojna pozornost.


Iztok Klančar (1980) je diplomiral iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in iz fotografije na Royal Academy of Art (KABK) v Haagu. Več let je poučeval na akademiji v Utrechtu (HKU) in v Haagu (KABK). Svoje delo je predstavil na številnih mednarodnih razstavah in filmskih festivalih. Živi in dela v Haarlemu na Nizozemskem.

___


Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti
Podpora: Mestna občina Celje, Ministrstvo za kulturo, Fonskwadraat
Kustosinja: Maja Hodošček
Besedilo: Maja Hodošček
Posebna zahvala: Mitja Blažič

Ključne besede:

Iztok Klančar

samostojna razstava

Galerija Račka

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR