SI

/

EN

Urška Stropnik Šonc, Pikaste, pisane ...

Galerija Velenje

Občasna razstava / 01.09.2023 - 04.10.2023

V Galeriji Velenje odpiramo razstavo z naslovom PIKASTE, PISANE …, umetnice Urške Stropnik Šonc, katere ilustracije so zelo dober učni primer ustvarjanja, ki vsebuje množico elementarnih likov in predvsem prvinsko izostreno sposobnost otroške percepcije in transformacije. Vračajo nam dragocena sporočila in rezultate, ki smo jih odrasli prekrili z množico informacij.


Poznavalci in ljubitelji likovne umetnosti ter bralci otroške literature Urško Stropnik Šonc prepoznajo po njenih suverenih, a preprostih, ploskovito koloriranih in črtnih risbah, polnih sončno rumenih tonov, sveže vedrine in zračnosti. Svojega sloga ne spreminja dosti. Njena prednost je predvsem v ohranjanju enostavnega likovnega izražanja.


Njena dela so izdajala različna založniška podjetja, med drugimi Obzorja Maribor, Pivec Maribor, Založba ZS Ljubljana, Didakta Radovljica, Izolit Mengeš, Hieroglif Domžale, Aristej Maribor in še mnoge druge. V svoji karieri je likovno obogatila več kot 80 knjižnih del, med katerimi so slikanice, učbeniki, priročniki in še kaj, za katere je prejela številne nagrade in priznanja.


»Njene ilustracije so vedno enakovredne besedilu in mu niso nikoli podrejene ter predstavljajo pomemben likovni akcent slikanice. Večinoma so obojestranske in posegajo tudi na področje oblikovanja. V svoji kompozicijski “shemi” namreč upoštevajo tudi prostor za besedilo, kamor bo le to v prizoru/-ih oblikovno umeščeno. Hudomušne rešitve in poučna sporočila, ki nam jih prek besedne in likovne pripovedi posredujeta avtorica/-or zgodbe in ilustratorka, prevevajo simpatična otroška sproščenost, radost, radoživost, humornost, duhovitost in srčnost - v želji po razumevanju, sodelovanju, spopadanju s problem, ki niso pometeni pod preprogo, in iskanju rešitev. Zagotovo tudi od tod ilustratorkina odločitev za uravnotežene, čvrste in ubrane kompozicijske zasnove, živahnega, pestrega in dinamičnega kolorita« (iz besedila Nuše Podgornik v katalogu, ki je izšel ob razstavi).


Kustos razstave je Matic Veler.


Razstava bo postavljena v sklopu Pikinega festivala, ob njej pa bo potekala vrsta spremljevalnih dogodkov, namenjenih otrokom, družinam in vsem ljubiteljem umetnosti. Razstava bo na ogled do 4. oktobra.


Informacije

Naslov:

Titov trg 5, 3320 Velenje

Telefon:

+386 3 897 68 40

E-pošta:

info@galerijavelenje.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 18:00

Sreda

10:00 - 18:00

Četrtek

10:00 - 20:00

Petek

10:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Vstopnina

Ni podatka