SI

/

EN

IZ MESTECA CELJA. Izbor umetniških del iz stalne zbirke Centra sodobnih umetnosti Celje

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 13.04.2023 - 11.06.2023

Prijazno vabljeni na odprtje razstave v četrtek, 13. aprila, ob 19. uri v Koroško galerijo likovnih umetnosti.
Razstavo bosta odprla župana mestnih občin Slovenj Gradec in Celje Tilen Klugler in Matija Kovač.


IZ MESTECA CELJA
Izbor umetniških del iz stalne zbirke Centra sodobnih umetnosti Celje


Koroška galerija likovnih umetnosti, 13. 4.–11. 6. 2023


Zbirka Centra sodobnih umetnosti Celje, ki danes šteje blizu 380 del, je začela nastajati leta 1963, kmalu po ustanovitvi Likovnega salona, prvega organiziranega in še vedno aktivnega razstavišča v Celju, ki se mu je leta 1993 pridružila Galerija sodobne umetnosti. Po organizacijsko napornih prvih letih delovanja in vse do leta 1980 je bila zbiralna politika vezana predvsem na razstavni program (ob skoraj vsaki razstavi je bilo odkupljeno umetniško delo) in na ustvarjalnost celotnega slovenskega prostora. Po letu 1980 se je zbiralna politika intenzivno usmerila v pridobivanje del umetnic in umetnikov, ki bistveno zaznamujejo lokalno, celjsko ustvarjalnost. V devetdesetih letih se je ritem upočasnil z redkimi odkupi, večinoma vezanimi na sredstva Ministrstva za kulturo Republike Slovenije ali poklone umetnikov. Od leta 2006 pa je nabor umetniških del skoraj izključno vezan na dopolnjevanje zbirke celjskih ustvarjalcev in ustvarjalk, ki imajo ateljeje v Umetniške četrti, kar med drugim kliče k premisleku o ustrezni zastopanosti umetnic in umetnikov v zbirki.


Razstavo sestavljata dve poglavji: pogled na umetniška dela ključnih slovenskih likovnih umetnic in umetnikov, ki so ustvarjali od šestdesetih let prejšnjega stoletja dalje, večinoma v slikarskem in kiparskem mediju ter grafiki, in pogled na ustvarjalnost celjskega prostora, za katero bi lahko rekli, da živi več vzporednih življenj. Akademskim slikarkam in slikarjem več generacij, ki so odšli iz naše regije in svojo pot nadaljevali drugje, se pridružujejo umetnice in umetniki, ki so ostali v Celju in danes gradijo vidnejši del lokalne umetniške skupnosti. Formalno preverjen fundus umetniških del dopolnjujejo z vitalnimi poskusi preseganja zgolj klasičnih likovnih form, dela pa na račun njihovega delovanja v lokalnem okolju vsebinsko razkrivajo sodobne zgodbe in obraze mesta.


Z gostujočo razstavo v Koroški galeriji likovnih umetnosti lahko ponovno reflektiramo šestdeset let neprekinjenega institucionalnega delovanja, ob čemer še vedno razmišljamo tako o možnem zapolnjevanju vrzeli in praznin v stalni zbirki kot tudi o preteklih produktivnih pobudah stroke ter napredkih in naporih mnogih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki gradijo naš umetnostni prostor. Podati skušamo pogled na eno manjših slovenskih umetnostnih zbirk in na ustvarjalnost mesta Celja, kjer najdemo vidne likovne dosežke, skoraj pozabljene umetniške težnje ter majhne, vendar pomembne premike v polju vizualne umetnosti pri nas. Če je Bori Zupančič leta 1973 v svoji konceptualni akciji Mestece Celje razstavil vse, kar je v tistem trenutku obstajalo v mestu – torej kar mesto samo – mi v pričujočem pregledu razstavljamo tisto, kar je v tem trenutku možno umestiti na zemljevid likovno-vizualne dediščine celjskega prostora.


Umetnice in umetniki:


Andrej Ajdič, Emerik Bernard, Janez Boljka, Jože Ciuha, Jure Cvitan, Dragica Čadež, Matej Čepin, Peter Černe, Avgust Černigoj, Tomaž Črnej, Andreja Džakušič, Tomaž Gorjup, Herman Gvardjančič, Anton Herman, Maja Hodošček, Robert Hutniski, Zmago Jeraj, Boris Jesih, Narcis Kantardžić, Dušan Kirbiš, Rudolf Kotnik, Bojana Križanec, Simon Macuh, France Mihelič, Tomaž Milač, Jožef Muhovič, Boris Kobe, Tone Lapajne, Sonja Lamut, Avgust Lavrenčič, Floris Oblak, Nikolaj Omersa, Lajči Pandur, Iza Pavlina, Janez Pirnat, Štefan Planinc, Mark Požlep, Marij Pregelj, Ratimir Pušelja, Franc Purg, Maksim Sedej, Vida Slivniker Belantič, Mojca Smerdu, Tinca Stegovec, Ana Straže, Branko Suhy, Gorazd Šefran, Janez Šibila, Tanja Špenko, Marko Šuštaršič, Ive Šubic, Jože Tisnikar, Konrad Topolovec, Drago Tršar, Marijan Tršar, Željko Opačak, Milan Todić, Milena Usenik, Manja Vadla, Jana Vizjak, Melita Vovk, Karel Zelenko, Dalibor Bori Zupančič, Jelica Žuža


Kustosinja: Maja Antončič
Organizacija razstave: Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti, Koroška galerija likovnih umetnosti
Razstavo so omogočili Mestna občina Celje, Mestna občina Slovenj Gradec in Ministrstvo za kulturo RS.


Ključne besede:

stalna zbirka CSU

gostujoča razstava

KGLU

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR