SI

/

EN

Bertuchovo kraljestvo slik / Bertuchovo slikovno carstvo

Slovenski šolski muzej

Razstava drugih ustanov / 24.11.2021 - 26.06.2022

Odkrijte skrivnosti otroške enciklopedije

Že dobrih 120 let je minilo odkar so v Zagrebu 19. avgusta 1901 odprli Hrvaški šolski muzej v palači hrvaškega učiteljstva („Hrvatski učiteljski dom“), postavljeni v soseščini osrednjega gledališča sredi Zagreba. V rušilnem potresu, ki je 22. marca 2020, prizadel Zagreb in okolico, je bila vidno poškodovana tudi stavba muzeja. Tako jubilej ni priložnost za slovesnosti, je pa možnost za sodelovanje, da hrvaške muzejske kolegice in kolegi z razstavno dejavnostjo opozorijo na svoje povezovalno delo na področju kulture.   

 

Tudi temu je namenjena razstava, ki se obrača k malim in malo večjim obiskovalcem muzeja predvsem z likovno govorico slikanice. Takšne, ki je od 1846 služila za nazorni pouk na štirirazredni glavni šoli v Rakovcu pri Karlovcu v tedanji Vojni krajini kot „Popolni šolski atlas kraljestva živali / Vollständiger Schul-Atlas des Thierreiches,“ ki ga je z ilustracijami iz Bertuchove slikanice sestavil 1846 tedanji voditelj šole Emerik Antolić / Emerich Antolich. Po več kot petdesetih letih uporabe v šoli je to učilo prišlo  1901 v dar novoustanovljenemu šolskemu muzeju v Zagrebu.

                                                                                    

Danes je vseh dvanajst zvezkov Bertuchove slikovne enciklopedije (Friedrich Justin Bertuch, Bertuch’s Bilderbuch, Weimar, Gotha: Industrie Comptoir) dostopne tudi v digitalni obliki v izvodu iz Weimarja in Heidelberga, različne izdaje pa še v Pictura Paedagogica Online, kjer so Bertuchove Slikanice za otroke še posebej navzoče s slikami in z besedilom: Bertuchs Bilderbuch für Kinder. Tudi v Sloveniji se najde še kakšen izvod te ilustrirane enciklopedije za otroke: v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem hranijo v zbirki dr. Kotnika pet zvezkov prve, t. j. weimarske izdaje Bertuchove slikanice, ki so izhajali med 1792 in 1805. Nekaj zvezkov dunajske izdaje Bertuchove Slikanice za otroke (Bilderbuch zum Nutzen und Vergnügen der Jugend/Porte-feuille instructif et amusant pour la jeunesse, 1-9, 1801- 1808), ki je izhajala na Dunaju pri znani pedagoški založbi A. Pichler, pa hranita še Narodna in univerzitetna knjižnica in knjižnica Uršulinskega samostana v Ljubljani.

- Naturwissenschaftliche Sammlung der HAAB (Herzogin Anna Amalia Bibliothek) Weimar,
https://haab-digital.klassik-stiftung.de/viewer/toc/136229395/1/-/

- Heidelberg historic literature – digitized, https://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/bertuch1790ga

- Pictura Paedagogica Online, http://opac.bbf.dipf.de/virtuellesbildarchiv/bertuch/bertuch

___________________________________________________________________________________

 

„Slikanica je za otroško sobo prav tako nujen in nepogrešljiv pripomoček kot zibelka, punčka ali konjiček na palici. To resnico pozna vsak oče, vsaka mati in vsakdo, ki je vzgajal otroke ...”

Weimar, 16. aprila 1792

F. J. Bertuch

Bertuch in njegova Slikanica za otroke

Ob listanju otroške slikovne enciklopedije, ki je nastajala na prehodu iz 18. v 19. stoletje, danes ugotavljamo, da je svet, v katerem živimo stalen in obenem spremenljiv. Pri ljudeh je stalno navzoča želja in potreba po iskanju, raziskovanju in odkrivanju bližnje in daljnje okolice. V njih je prisotna tudi želja po znanju, širjenju znanja in pedagoška ozaveščenost. Ideja ustvarjalca otroške slikovne enciklopedije Bilderbuch für Kinder / Slikanica za otroke Friedricha Justina Bertucha je nastala z namenom, da pridobljeno znanje odraslih prilagodi in približa otrokom.

Bertuchova enciklopedija je nastajala od leta 1790 do 1830 v Weimaru, tedaj nemškem in evropskem kulturnem središču. V družbi, v kateri so delovali in ustvarjali Goethe, Schiller in Herder je pokrovitelj in poslovnež F. J. Bertuch ustvaril vse pogoje, ki so omogočili in vplivali na knjižno izdajo, ki je po mnenju mnogih, prva otroška slikovna enciklopedija.


Friedrich Justin Bertuch (1747-1822), ki ga danes označujejo za očeta slikanice, je eden od ustanoviteljev umetniške šole, katere profesorji in učenci so ustvarjali ilustracije bodoče Slikanice za otroke. Bil je tudi izdajatelj literarno kritičnega časopisa in revij posvečenih modi, v katerih so imele ilustracije pomembno vlogo, in so v njih vsak mesec objavljali tudi vsebine iz Slikanice. Ustanovil je tudi tovarno za izdelavo umetnega cvetja in v njej zaposlil samo dekleta iz srednjega razreda z namenom, da jim pomaga k zaslužku za življenje. Ena od teh zaposlenih je bila Christiana Vulpius, ki je postala pozneje Goethejeva soproga. Svoje poslovno »kraljestvo« je Bertuch vodil pod imenom Landes-Industrie-Comptoir (čemur bi lahko rekli Deželno zbirališče industrije, tudi Repozitorij regionalne industrije) in podjetje je zaposlovalo kar desetino prebivalstva Weimara.

Ob poslovnem je Bertuch ustvaril tudi pravo kraljestvo slik – enciklopedijo za otroke v 12 zvezkih na 1185 straneh in s 6000 ilustracijami, tiskano v približno 3000 izvodih. Izdaje njegove enciklopedije so izhajale tudi v drugih pomembnih evropskih mes[1]tih npr. v Pragi in na Dunaju. Tako kot Komensky v Orbis Sensualium Pictus ponuja Bertuch bralcu na levi strani vedno slikovno predstavitev, ki jo potem na desni strani pojasnjuje z dejstvi. Tako bralec vidi najprej sliko s tem je poudarek na nazornosti, kar je avtorjevo osnovno pedagoško načelo. Bertuch poudarja pomen lepe in urejene ilustracije, ki naj bo čim manj zapletena, da ne zmede otroške domišljije. Besedilo mora biti zgoščeno, jasno zasnovano in prilagojeno otroku. V slikanici je otroku predstavljen svet, ki mu je tuj, nepoznan in oddaljen, kakršnega ne more videti v svoji okolici in ne sodeluje v tem svetu. Otroka vodi slikanica, ki mu odkriva svet kot aktivnemu udeležencu in s tem tudi doseže osnovni namen – to je učenje. Prav to je Hrvaški šolski muzej želel doseči z razstavo Bertuchovo kraljestvo slik.

Hrvaški šolski muzej, ki v letu 2021 obhaja že 120 letnico, s to razstavo predstavlja prejeto gradivo v prvem letu svojega delovanja. V tem davnem letu 1901 je muzej prejel pomembno donacijo šole Rakovac pri Karlovcu. Sedaj predstavljamo že 120 let v muzeju varovanih, skoraj popolnih sedem zvezkov Bertuchove ilustrirane enciklopedije za otroke, ki jo je v prvem desetletju 19. stoletja izdala založniška hiša A. Pichlers Witwe & Sohn na Dunaju.


Kdo in zakaj je „uničil“ Bertuchovo Slikanico iz Šolskega muzeja?!

Slikanica je otroku enako pomembna kot zibka, punčka ali leseni konjiček, je napisal Bertuch v predgovoru. Bertuch ni bil nasprotnik izrezovanja ilustracij iz Slikanice za otroke. Menil je, da se otrok lahko, sme in mora z njimi igrati, izrezovati, sestavljati in jih uporabljati. Slikanica je ta, ki ga vodi v njemu že znani ali neznani svet, mu ga odkriva na način, da pri tem sam aktivno sodeluje ter tako Slikanica s tem doseže osnovni namen - učenje. In prav to so počeli leta 1846 učenci iz šole Rakovac pod vodstvom učitelja Emerika Antolića (1801-1853). Celo šolsko leto so pridne roke učencev izrezovale ilustracije iz sedem zvezkov Bertuchove slikanice, ki je bila pozneje darovana Šolskemu muzeju. Rezultat njihovega dela je torej „Popolni šolski atlas kraljestva živali“ na 161 straneh. V letu 1901 so prihajali v tedaj ustanovljeni Hrvaški šolski muzej darovi iz cele Hrvaške in tudi Evrope. Eden od teh darov je prav ta Šolski atlas šole iz Rakovice, ki ga je s sedmimi zvezki Bertuchove Slikanice za otroke podaril upravitelj šole Andrija Filković. To pojasnjuje, zakaj Hrvaški šolski muzej kot edini v državi hrani v svoji Zbirki učil in učnih pripomočkov skoraj celotnih prvih sedem zvezkov izdaje Bilderbuch für Kinder / Slikanice za otroke avtorja in izdajatelja Friedricha Justina Bertucha.


Kaj dela Hrvaški šolski muzej?

Z razstavo želimo javnost in obiskovalce, otroke in učence, seznaniti s tem pomembnim delom zanimivega entuziasta, erudita, evropskega intelektualca, ki je živel na prehodu iz 18. v 19. stoletje. Želimo pa tudi spomniti, da je Hrvaški šolski muzej pomembna ustanova, ki na Hrvaškem zbira, hrani in razstavlja gradivo o zgodovini šolstva, ustanova, ki varuje zgodbe naših šol, učencev in učiteljev. Bertuch je s svojo Slikanico za otroke naredil prav to kar Hrvaški šolski muzej dela v vseh 120 letih delovanja: vzgaja in izobražuje, zapisuje, evidentira, določa in urejuje svet okoli sebe, da bi ga ohranil za naslednje rodove.

Kristina Gverić

Kristina Gverić, Bertuchovo slikovno carstvo. Otkrij tajne dječje enciklopedije, Katalozi izložaba Hrvatskoga školskog muzeja, Zagreb: HŠM 2016, 148 str.

Razstava v Zagrebu, 2016, https://www.hsmuzej.hr/hr/sadrzaj/izlozbe-i-dogadanja/prosle-izlozbe/bertuchovo-slikovno-carstvo

 

_____________________________________________________________________________________

Razstava bo na ogled od 24.11.2021 do 26.6.2022 v prostorih muzeja.

Ključne besede:

Bertuch

hšm

hrvaški-šolski-muzej

F.-J.-Bertuch

slikanica

šolski-muzej

zgodovina

Informacije

Naslov:

Plečnikov trg 1, 1000 Ljubljana

Telefon:

+386 1 251 30 24, +386 31 299 676

E-pošta:

uprava@solskimuzej.si; pr...

Odpiralni čas

Ponedeljek

08:00 - 16:00

Torek

08:00 - 16:00

Sreda

08:00 - 16:00

Četrtek

08:00 - 18:00

Petek

08:00 - 16:00

Vstopnina

Odrasli

6 EUR

Otroci

3 EUR

Študenti

3 EUR

Upokojenci

3 EUR

Družine

12 EUR