SI

/

EN

ONKRAJ MEJA

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 28.09.2021 - 05.12.2021

Prijazno vabljeni na odprtje mednarodne skupinske razstave Onkraj meja v torek, 28. septembra, ob 19. uri v Galerijo sodobne umetnosti.


ONKRAJ MEJA
Galerija sodobne umetnosti in Likovni salon
28. 9. - 5. 12. 2021

Tara Najd Ahmadi, Nika Autor, Center for Political Beauty, Vesna Bukovec, Lana Čmajčanin, Ana Teresa Fernández, Jošt Franko, Majd
Abdel Hamid, Ibro Hasanović, Maja Hodošček, IRWIN, Richard Alexander Lou, Alban Muja, Lara Reichmann, Sandra Schubert, Helene Thümmel & Ewelina Świnecka, Hannes Zebedin

Zgodovina človeštva se bere kot zgodovina postavljanj in prestavljanj ozemeljskih meja. Danes so meje predvsem sredstvo za nadzor pretoka ljudi in tako predstavljajo kompleksen družbenopolitični pojav, ki odločilno vpliva na življenja posameznikov. Pri vzpostavljanju identitete posameznika ali naroda meja nastopi kot element, ujet bodisi v reprezentacije zgodovinskih bojev za državljanstvo in heterogenih kulturnih bojev bodisi v utopije ali ideje transformacije skupnega demokratičnega imperativa sveta.

Razstava Onkraj meja podaja fragmente razmišljanja o vplivih meja, ki ljudem določajo življenjski prostor, jih pomikajo na družbeno obrobje, otežujejo dostojno življenje in transformirajo njihovo identiteto. Vzpostaviti želimo premislek o nekaterih obmejnih prostorih v obdobju zadnjih tridesetih let, v katerih so jasno vidne trajne problematike ali v katerih se situacije, povezane z mejo, celo zaostrujejo. Umetnice in umetniki v svojih delih orisujejo resnične zgodbe, pričevanja skupin in posameznikov civilne družbe, ki jim je politična meja determinirala življenje. Skozi predstavljene umetniške intervencije interpretirajo vzroke in posledice razmejitev v različnih geopolitičnih krajinah. Poudarjajo situacije, ki so povezane s prehajanjem meja in potovanji, z vprašanjem pravic manjšin, jezika, državljanstva in dela, z ločitvijo družin ter govorijo o trenutnem stanju migracijskih tokov v Evropi. V nekaterih projektih iz utopičnih potencialov prehajajo v rešitve z aktivističnim predznakom. Umetniške raziskave in interpretacije situacij na zunanjih in notranjih mejah Evrope ter na meji med ZDA in Mehiko ob razkrivanju vtisov iz obmejnih območij, osebnih zgodb ali družinskih tragedij na razstavi izrišejo zemljevid doživljanja sveta na ostrih robovih razmejitev. V delih sta ujeta ponovni premislek zgodovinskih resnic in geopolitičnih pojavov, vendar tudi alternativne rešitve, ki jih želimo izpostaviti kot prostore potencialnosti, če ne celo prihodnosti.
Več o razstavi

Razstavo Onkraj meja, ki je nastala v sodelovanju Centra sodobnih umetnosti in Koroške galerije likovnih umetnosti, sprva predstavljamo v Celju, v mesecu decembru pa jo odpiramo še v Slovenj Gradcu. Razstavi pod skupno vsebinsko idejo podajata več konceptualnih poudarkov, ki jih skozi nabor umetniških del avtoric in avtorjev v obeh galerijah razširjamo ter spreminjamo. S poskusom prožne kontekstualizacije tematskih sklopov in umetniških del prehajamo meje zgolj fizičnega prenosa razstave.

Kustosinji: Maja Antončič, Andreja Hribernik

Ključne besede:

Onkraj meja

mednarodna razstava

meje

migracije

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR