SI

/

EN

Marjanca Jemec Božič, Razkošje domišljije

Galerija Velenje

Občasna razstava / 08.09.2020 - 17.10.2020

Marjanca Jemec Božič se je rodila 16. septembra 1928 v Mariboru. V mladosti se je z družino preselila v Ljubljano. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala na Poljanah. Že v gimnaziji je njene prve ilustracije objavila revija Ciciban. Po končani gimnaziji se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, diplomirala je pri profesorju Maksimu Sedeju. Po končanem študiju se je zaposlila pri časopisnem podjetju Delavska enotnost, kjer je bila zadolžena za risanje k različnim člankom, ilustrirala je tudi za različne mladinske liste. Kmalu je spoznala, da se bo v celoti posvetila ilustriranju le, če bo opravljala ta poklic kot samostojna likovna ustvarjalka. Umetniško pot je začela v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga, kjer je izšla večina knjig slovenskih mladinskih pesnikov in pisateljev z njenimi številnimi ilustracijami. Sodeluje tudi z revijama Cicido in Ciciban ter drugimi založbami. Mladinska literatura z ilustracijami in podobami junakov Marjance Jemec Božič še vedno nastaja in se ponatiskuje za vedno nove generacije mladih in starejših bralcev pri nas in po svetu. Njene ilustracije so na mnogih voščilnicah Unicefa in znamkah Pošte Slovenije. Njen opus presega 250 knjižnih projektov v različnih izdajah in preko 50 razstav.


Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja, med njimi Prix Japon l. 1971, za televizijske ilustracije, prvo nagrado Unicefa za novoletne voščilnice l. 1974 in Unicefov koledar l. 1975, Levstikovo nagrado l. 1980, Kajuhovo nagrado l. 1981 in Levstikovo nagrado za življenjsko delo l. 2003.


Razstava v Galeriji Velenje prinaša pregled bogatega opusa ilustratorke z njenimi prepoznavnimi liki in podobami, ki so znani tako najmlajšim kot tudi več predhodnim generacijam, ki danes prebirajo in v knjigah odkrivajo njene podobe.


Slovenska ilustracija je mednarodno priznana in cenjena. Slovensko mladinsko knjižno ilustracijo so že pred več kot pol stoletja z mednarodnim priznanjem zaznamovale štiri cenjene dame: Ančka Gošnik Godec, Marlenka Stupica, Marjanca Jemec Božič in Jelka Reichman. Fascinantno je spoznanje, da je vsaka od njih povsem svojstvena in da jih povezujeta le izjemnost in ljubezen do ilustracije.


Marjanca Jemec Božič izžareva iskrivost, dinamičnost, radost, duhovitost in optimizem, ki ji ga prinaša vsakdanje življenje. Različni motivi so napolnjeni z energijo ilustratorke, ki si je življenjski cilj zastavila že pred študijem in ga s smelostjo uresničevala vse življenje. Njena perfekcija, vestnost in doslednost so vedno uresničevani na najvišji kreativni ravni. To je adut odličnosti, s katerim si je pridobila ugled ilustratorke, s katero so želeli sodelovati vsi slovenski mladinski pesniki in pisatelji. Njihovi skupni projekti so objavljeni v revijah, knjigah in učbenikih. Oljni pasteli, akvareli, tempere in risbe s tušem so njeni izbrani materiali za ustvarjanje. Razumevanje filozofije in aktualnega stanja dobe, v kateri so in še vedno nastajajo njene duhovite in domišljije polne ilustracije, ki jo uvrščajo med slovenske avantgardne slikarje in ilustratorje. Umetnica je svoj slog oblikovala v več desetletnem vsakodnevnem delu z drobci posebnosti, s pogledom v preteklost in zazrtjem v prihodnost.


(iz besedila Milene Koren Božiček v spremljajočem katalogu)


Kustosinja razstave je Milena Koren Božiček. Razstava bo na ogled do 17. oktobra 2020.


Ilustracija: Piko Dinozaver, 1978, mešana tehnika

Informacije

Naslov:

Titov trg 5, 3320 Velenje

Telefon:

+386 3 897 68 40

E-pošta:

info@galerijavelenje.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 18:00

Sreda

10:00 - 18:00

Četrtek

10:00 - 20:00

Petek

10:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Vstopnina

Ni podatka