SI

/

EN

Pred_vsem. Spletna predstavitev del dijakov Gimnazije Celje – Center, umetniške gimnazije likovne smeri

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 21.05.2020 - 04.06.2020

Lanski naslov končne razstave, ki predstavlja rezultate delavnic na teme sodobne umetnosti Centra sodobnih umetnosti in Gimnazije Celje – Center, je bil Sporočila svetu. Sporočila, ki smo jih z dijaki ustvarjalno in uspešno razvijali letos, pa so prekinile epidemija, izolacija in negotovost. Tudi razstava v klasični obliki se nam je tokrat izmuznila, zato predstavljamo projekte le na spletu in v nekoliko okrnjeni obliki. Čeprav zadnje čase veliko razmišljamo o vstopu v novo normalnost in v drugačne norme tako šolskega in ustvarjalnega dela kot medsebojnih odnosov in alternativnih oblik življenja, smo se pod enostavnim naslovom Pred_vsem vseeno posvetili vsebini izdelkov, ki so jih dijaki v Galeriji sodobne umetnosti dokončali ravno pred zaprtjem šol.


V šolskem letu 2019/2020 so dijaki 1. letnika pod mentorstvom Asiane Jurca Avci izdelali fotografski zin, torej publikacijo, narejeno po principu »naredi sam«, ki s sproščeno kolažno estetiko razkriva vsakdanjo intimo mladih ali s humorjem nakazuje določene družbene kategorije. Drugošolci so raziskovali psihološke procese odločanja in delovanja posameznika. Z mentorico Majo Hodošček so posneli performativne akcije, ki simulirajo besedne dražljaje in posamezne vsebinske motnje. Dijaki 3. letnika so se z mentorjem Juretom Cvitanom pogovarjali o vzrokih in posledicah upora in o doseganju družbenih sprememb skozi aktivizem, proaktivno vedenje in umetnost. Projekte so razvijali v različnih tehnikah in zvrsteh. Načrtovanih je bilo nekaj instalacij, ki smo jih želeli postaviti na razstavi v galeriji, vendar so zaradi situacije ostale neuresničene. Dela se vsebinsko dotikajo ekoloških vprašanj, politike, homofobije in predvsem kritičnega razmisleka o položaju posameznika v družbi. Četrtošolci so z mentorjem Borisom Bejo raziskovali, kako lahko vsakdanja predmetnost postane abstrakcija in kako lahko individualno delo postane skupinska instalacija. Skozi opazovanje in abstraktno upodabljanje predmetnega tihožitja ter z grafično tehniko so iz posameznih likovnih enot razvili nov vzorec, ki sestavlja večjo kompozicijo, napeljujočo k principu ponavljanja in razlike.


Na predstavitvi, ki nadomešča končno razstavo, s fotografijami izdelkov in povezavami do posameznih videov predstavljamo rezultat delavnic, ki so jih dijaki v okviru strokovnih predmetov ustvarjali v Galeriji sodobne umetnosti. Dela znova kažejo na to, da mladi potrebujejo predvsem kreativne izzive, ki segajo preko udobnih in gotovih življenjskih vzorcev, širino pogleda na določene aktualne teme in svoboden izraz, da se počutijo aktiven del družbe.


Mentorici in mentorja delavnic: Boris Beja, Jure Cvitan, Maja Hodošček, Asiana Jurca Avci
Koordinacija: Maja Antončič, Ana Pečnik, Otmar Uranjek
Organizacija izobraževalnega programa in spletne predstavitve: Maja Antončič
Izobraževalni program Centra sodobnih umetnosti podpira Mestna občina Celje.


Spletno predstavitev si lahko ogledate TUKAJ.



Ključne besede:

Gimnazija Celje - Center

umetniška gimnazija

izobraževalni program

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR