SI

/

EN

Marko Modic: Transsubstanciacije

Atelje Galerija

Občasna razstava / 04.06.2020 - 04.07.2020

Transsubstanciacija je celostna pretvorba substance ene vrste v materialno formo drugačnih struktur. Tako kot se v krščanskem obredu kruh in vino spreminjata v Kristusovo telo in kri ali kot se v alkimiji svinec spreminja v zlato, tako se v ustvarjalnem procesu fotografa in umetnika Marka Modica mimetične odslikave drobcev realnega sveta stapljajo z drugimi ter tvorijo nove pomenske strukture znotraj različnih semantičnih ravni.

Multimedijski umetnik, abstraktni fotograf in slikar Marko Modic, ki se v Atelje Galeriji tokrat s svojimi deli predstavlja že četrtič, je zgodnje ustvarjanje črno-belih fotografij kmalu nadgradil z uporabo naprednejših fotografskih tehnik in fotomontaž. Kljub poznemu premiku od analogne k digitalni fotografiji, ali morda prav zaradi tega, je ohranil svoj avtorski in elementarni pristop, ki se še danes odraža z odklanjanjem računalniške obdelave in fotografske postprodukcije.

Razstava Transsubstanciacije je nastala kot izčiščen kuratorski izbor avtorjevega širokega več desetletnega opusa fotografij. Skupni imenovalec razstavljenih del je zlitje naravnih struktur neživega sveta s človeško ustvarjenimi podobami, nastalimi v različnih umetnostnih obdobjih. Gledalca opominjajo na neločljiv, simbiotičen odnos elementov, katerih povezana vseprisotnost soustvarja otipljivo rizomatično strukturo človeku dojemljivega sveta, ki je predpogoj za nastanek in sporočilnost umetniškega dela. Vsako delo nosi številne interpretacijske možnosti, saj avtor vizualnega sporočila ne želi podajati razločno in enoznačno. Tako sporočilo bi bilo v nasprotju z mnogoterostjo realnosti, zato je končna razlaga prepuščena gledalcu samemu, njegovo odločitev pa avtor pospremi le s kratko mislijo:

»Ne orji Olimpa z razjahano jeguljo. 12 x 12 = 851,7«

Informacije

Naslov:

Gallusovo nabrežje 29, 1000 Ljubljana

Telefon:

014213450

E-pošta:

galerija@ateljegalerija.si

Odpiralni čas

Ponedeljek

11:00 - 19:00

Torek

11:00 - 19:00

Sreda

11:00 - 19:00

Četrtek

11:00 - 19:00

Petek

11:00 - 19:00

Vstopnina

Ni podatka