SI

/

EN

Ana Čigon: Mesta prevare III

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 17.01.2020 - 08.03.2020

Vabljeni na odprtje razstave v petek, 17. januarja ob 19. uri v Likovni salon.

Umetniška praksa Ane Čigon zajema široko področje delovanja tako z vidika uporabe medija kot vsebinskih usmeritev. Umetnica, ki se je v svojih začetkih posvečala slikarstvu in video umetnosti, v svoji nedavni praksi uporablja tudi medij filma in performansa. S feministične perspektive obravnava širša družbena vprašanja, ki se nanašajo na problematiko spola in položaja žensk v družbi, analizo pogojev prekarnega dela in neustrezno kulturno politiko, v svojih najnovejših projektih pa raziskuje geopolitične značilnosti prostora. Pogosto uporablja aktivistične prijeme ter elemente humorja in satire, da bi ostro orisala določeno družbeno stvarnost.

V Likovnem salonu predstavlja instalacijo Mesta prevare III, s katero se dotika problematike prostora. Že v naslovu delo vabi k razmisleku o geopolitični razsežnosti delovanja oblasti. Gre za obris časa, kjer aktualne politične spremembe bistveno preoblikujejo podobo mesta, socialno dinamiko in kvaliteto bivanja v družbi. V instalaciji gledalec potuje skozi lokalne, evropske, globalne in vesoljne prostore. Opazuje posnetke urbanih krajin, v katerih različni glasovi nagovarjajo mesta, države in širša ozemlja. Pripovedujejo o medsebojnih razmerjih, zaznamovanih z razmejitvami in delitvami, ko je kapitalizem že bistveno in skoraj nepovratno razkrojil mreže solidarnosti in prizadevanja za boljšo prihodnost. Kaže, da je ravno moč ali odvisnost od kapitala skupno vezivo mest in ozemelj, ki skrb za državljane premeščajo v skrb za ustvarjanje ekonomske vrednosti. Mesta prevare III je instalacija, ki se z vsako novo predstavitvijo dopolnjuje z vnašanjem novih vsebin, povezanih s prostorom, kjer je delo razstavljeno. Za celjsko izdajo je umetnica obravnavala okoljsko problematiko in lokalno zapuščino industrijskih obratov, zapisano v sporni onesnaženosti ozračja in prsti v mestu. Pri tem se je navezala na multidisciplinarna projekta celjske umetnice Andreje Džakušič in portugalske umetnice Marie Lucie Cruz Correia, ki sta se, vsaka posebej, intenzivno ukvarjali s to perečo temo.

Instalacija z videom, novimi dopolnitvami in tekstovnim delom napeljuje gledalca k premisleku o obstoječih delitvah prostora, kjer centri moči bistveno obvladujejo periferna območja in krepijo družbeno podrejenost. Hkrati nas delo vabi k razmisleku o možnostih aktivnega delovanja in poseganja v družbene antagonizme.

Ana Čigon (1982) je zaključila magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in na Univerzi za umetnost in industrijsko oblikovanje v Linzu v Avstriji. Deluje na področju sodobnih umetniških praks, pri čemer se poslužuje raznolikih medijev kot so umetniški video, dokumentarni film, eksperimentalni film, performans, animacija, instalacija ipd. Predstavlja se na nacionalnih in mednarodnih razstaviščih in festivalih, med drugimi: ISCP, New York; Istanbul Modern; A plus A, Benetke; Ars Electronica Festival, Linz; Stacion - Center for Contemporary Art, Priština; MSUM, Ljubljana idr. Je prejemnica nagrade skupine OHO, njeni filmi pa so bili uvrščeni v tekmovalne programe številnih mednarodnih filmskih festivalov. Za animacijo Uporni duh je na mednarodnih filmskih festivalih prejela pet nagrad.

Ključne besede:

Ana Čigon

video

instalacija

Likovni salon

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR