SI

/

EN

Odprtje razstave Pokrajina 2019

Gorenjski muzej - Mestna hiša

Občasna razstava / 07.11.2019 - 25.11.2019

Glede na zanimivi  kulturni fotografski  dogodek, ki smo ga pripravili v novembru, Vas vljudno vabimo v četrtek 7. novembra ob 18.uri v Prešernovo gledališče na svečano podelitev odličij uspešnim nagrajencem 23. slovenske  bienalne fotografske razstave POKRAJINA 2019 . Po podelitvi odličij bo še  otvoritev razstave fotografij v Mestni hiši v Kranju, Glavni trg 4.

Razstava bo na voljo za ogled od 7. do 25. novembra vsak dan od 10. do 18 ure razen ob ponedeljkih.

V letošnjem novembru je to že 23. Bienalna slovenska razstava POKRAJINA 2019. To zvrst razstave že od samega  začetka organizira FD Janez Puhar Kranj in smo jo vzeli za »svojo« in po najboljših močeh  skrbimo za njeno organizacijo in kvaliteto . Ob tem, ko to omenjamo, je prav, da se  spomnimo treh pobudnikov, velikih  estetov in ljubiteljev  fotografske umetnosti, ki so leta 1973 v Kranju organizirali prvo fotografsko razstavo z naslovom  »Pokrajina«. To so bili  Janez Marenčič, Marko Aljančič in takratni direktor Gorenjskega muzeja dr. Cene Avguštin.  Od takrat pa do danes  se je zvrstilo že 23  razstav pokrajinske fotografije in vse  so organizirane pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije in Kabineta slovenske fotografije in organizaciji FD JPK. Fotografijo, ki jo žirija razstave izbere kot “najboljšo slovensko pokrajino” se uvrsti v arhiv Kabineta slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju, kjer so zbrane najboljše fotografije od druge polovice prejšnjega stoletja naprej.

Zakaj je v Kranju nastala pobuda za bienalno razstavo »Pokrajina« ?

V fotografskem društvu Janez Puhar je ta zvrst fotografije izredno popularna. Pod mentorstvom staroste in odličnega fotografa Janeza Marenčiča so sistematično proučevali fotografiranje pokrajine in uspešno gojili to zvrst že v 60. letih 20. stoletja.  Nastala so dela, ki so prinesla v takratni jugoslovanski in evropski  fotografski  prostor veliki ugled in nov pristop k fotografiranju pokrajine. Tako so nastale fotografije t.i. kranjske manire oz. pogledov od zgoraj. Z organizacijo razstav na tematiko pokrajine so pobudniki te razstave  želeli omogočiti še ostalim slovenskim avtorjem, da z svojimi  deli pokažejo nove  kreativne pristope fotografiranja  krajine in  s tem dvigniti nivo in kvaliteto  fotografiranja pokrajine.                                                                             

V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja so na tej razstavi sodelovali še fotografi iz nekdanjega jugoslovanskega prostora. Zadnjih trideset let pa na njej sodelujejo izključno slovenski fotografi.Razstava je v teh letih postala izredno priljubljena in številni  slovenski fotografi se redno udeležujejo razpisa.

Navada organizatorja razstave je, da vedno v natečaju razpiše dve temi. Letos smo izbranim temam dodali v spomin na našega , na žalost že pokojnega člana Janeza Marenčiča še temo Pogled od zgoraj. Marenčič je namreč pričel pri nas v društvu prvi fotografirati pokrajino z ptičje perspektive in imel uspehe s to tematiko doma in na tujem

Na  letošnji razstavi sodeluje 64 fotografov iz slovenskih fotografskih klubov in društev, ki so poslali preko  600 fotografij. Žirija pri izboru fotografij ni imela lahkega dela, saj je na razpis prispelo veliko kakovostnih fotografij.

 

VLJUDNO VABLJENI

Ključne besede:

muzej

galerija

fotogrfija

kabinet-slovenske-fotografije

razstava

Janez-Puhar

Informacije

Naslov:

Tomšičeva 42, 4000 Kranj

Telefon:

+386 4 201 39 50

E-pošta:

info@gorenjski-muzej.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 18:00

Sreda

10:00 - 18:00

Četrtek

10:00 - 18:00

Petek

10:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 18:00

Nedelja

10:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3

Otroci

2,3

Študenti

2,3

Upokojenci

2,3

Invalidi

Brezplačno

Družine

6