SI

/

EN

Edi Šelhaus. Retrospektiva

Muzej novejše zgodovine Slovenije

Občasna razstava / 18.05.2019 - 29.09.2019

OTVORITEV PREGLEDNE RAZSTAVE EDI ŠELHAUS. REPROSPEKTIVA

Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, Ljubljana, ob 18.00 uri

Ob 16.00 bo predstavitev razstavnega kataloga za javnost

Avtorica razstave: Jožica Šparovec

 

V letu 2019 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije obeležujemo 100-letnico rojstva enega najbolj znanih slovenskih vojnih in povojnih fotoreporterjev Edija Šelhausa. V ta namen smo pripravili pregledno razstavo s katalogom o njegovem življenju in delu z naslovom Edi Šelhaus. Retrospektiva, saj v Muzeju hranimo večino njegovega fotografskega fonda – iz več kot šest desetletnega obdobja od 2. svetovne vojne in vse do začetkov 21. stoletja.

Razstava prikazuje izbor Šelhausovih posnetkov iz štirih obdobij njegovega delovanja. Med 2. svetovno vojno je v letih od 1944 do osvoboditve maja 1945 kot partizanski fotoreporter posnel dragocene, verodostojne dokumente časa, večinoma življenja v zaledju med vojno in prihod partizanov v osvobojeni Trst, Gorico in Ljubljano ter proglasitev prve povojne slovenske vlade v Ajdovščini. Čas po vojni v obdobju med koncem leta 1945 in letom 1955, je preživel na Tržaškem, kjer je med letoma 1945 in 1948 kot filmski snemalec večinoma na področju cone A za slovenski Filmski obzornik in obenem še za jugoslovanske Filmske novosti beležil aktualne dogodke v nemirnem času, ko se je odločalo o meji med Jugoslavijo in Italijo, obenem pa je sodeloval kot fotoreporter s časopisoma Primorski dnevnikin Il Lavoratore, po letu 1948 pa je kot priložnostni fotograf večinoma beležil vsakdanje življenje. Na razstavi so med drugim na ogled fotografski posnetki in filmski zapisi o nasilju nad civilnim prebivalstvom, o manifestacijah in demonstracijah, o proslavah, posebej ob 1. maju, o dogajanju v času prihoda mednarodne zavezniške komisije in predaje oblasti Jugoslovanom, ter tudi o vsakdanjem in zabavnem življenju. V tretjem obdobju predstavljamo Edija Šelhausa kot fotoreporterja v Sloveniji, zaposlenega pri časopisih Slovenski poročevalec, pozneje Delo, ter pri tedniku Tovarišv obdobju od začetka leta 1958 do konec leta 1972, ko je bil »leteči« fotoreporter, na lovu za aktualnimi dogodki in zanimivostmi širom po Sloveniji, po nekdanji Jugoslaviji in drugod v tujini. Predstavljamo izbor posnetkov iz raznih področij življenja na Slovenskem in delno izven njenih meja, med njimi posnetke iz športnega sveta, iz sveta kulture, politike, gospodarstva, kmečkega in vsakdanjega življenja, nekatere izbrane portrete kot tudi posnetke foto humorja, značilne za Edija Šelhausa. Četrti sklop predstavlja zadnje Šelhausovo obdobje življenja in dela v pokoju kot »fotoreporterja v copatah«,  kot se je sam poimenoval, od leta 1973 do praktično njegovih zadnjih dni. Izbrane fotografije  simbolično predstavljajo  nekaj tematskih sklopov, s katerimi se je v tem času ukvarjal Edi Šelhaus, predvsem koroške Slovence v boju za svoje manjšinske pravice, zgodbe reševanja med 2. svetovno vojno sestreljenih zavezniških letalcev, osamosvajanje Slovenije, šport in nekatere kolege fotoreporterje, pa tudi utrinke iz življenja na Tržaškem, kamor se je vedno rad vračal. Za dodatno osvetlitev življenja in dela Edija Šelhausa na razstavi smo pripravili tudi drugo gradivo – Šelhausove osebne dokumente in predmete, pa tudi filmsko gradivo in odlomke audio posnetkov pripovedovanj Edija Šelhausa.

  

Vabimo vas tudi, da si v času med 20. avgustom in 30. septembrom 2019 v preddverju viteške dvorane Muzeja novejše zgodovine Slovenije ogledate še manjšo tematsko Šelhausovo razstavo na temo filma, gledališča in radia ter televizije z naslovom Edi Šelhaus. Fotografski utrinki, ki je bila med februarjem in aprilom letos na ogled že na ljubljanskem gradu,  in bo dopolnitev pregledne razstave.

Informacije

Naslov:

Celovška cesta 23, 1000 Ljubljana

Telefon:

+386 1 300 96 10

E-pošta:

uprava@muzej-nz.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 18:00

Sreda

10:00 - 18:00

Četrtek

10:00 - 18:00

Petek

10:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 18:00

Nedelja

10:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

4,5 EUR

Otroci

2,5 EUR

Študenti

2,5 EUR

Upokojenci

2,5 EUR

Skupine

2,5 EUR

Družine

8 EUR

Brezposelni

Brezplačno

Invalidi

Brezplačno