SI

/

EN

Stojan Knežević in Dominik Mahnič, Pod svobodnim soncem

Galerija Velenje

Občasna razstava / 21.02.2019 - 30.03.2019

Slikarska in video razstava.


Akademska slikarja že nekaj let raziskujeta možnosti krajinskega slikarstva. Medtem ko Mahnič krajino slika izključno na prostem, Knežević ustvarja tudi v ateljeju.



Stojan Knežević se z žanrom krajine vse intenzivneje ukvarja od leta 2012, služi pa mu kot skupni imenovalec za njegov raznolik pristop k slikarstvu. Senzorna podoba ponuja uravnoteženost med občutki, realnostjo in odsevi vidnega. Slike globalno ustvarjajo svetlobni učinki in razmerja prostorov v dramatičnih trenutkih in v ustvarjanju odnosov med razširjanjem in odmikanjem ter izžarevanjem. Teksture slike tvorijo barvna in svetlobna konstrukcija ter svetlobno žarenje, ki se stikajo, spajajo ali odbijajo s svetlenjem slikovne površine, z lastno energijo in svežino vstopne svetlobe.


Dominik Mahnič bo razstavil izbrane krajine, narejene v različnih tehnikah, svoje umetniške knjige ter »speed painting« animacije v video formatu. Vsem tem delom je skupno, da so nastala s »plain air« pristopom (slikarstvo na prostem), ki ga goji od leta 2010. V svojih delih poskuša predvsem vzpostaviti darežljiv mir. Erozija naivnega pogleda onemogoča, da bi se njegova »optična« akumulacija ujela v nanos neke spekularne matrice, pri kateri bi šlo za preprosto jaz – ti dia-logiko (odsevi oblakov, neba recimo tu niso metonimije narcisoidnega samozrenja »subjekta«, avtorja ali, čisto preproste, »tebe, ki si tu in (se) gledaš«).



STOJAN KNEŽEVIĆ se je rodil leta 1979 v Slovenj Gradcu. Po šolanju na Gimnaziji Velenje je opravil nekaj letnikov likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru, nato pa študiral slikarstvo na ALUO v Ljubljani pod mentorstvom Emerika Bernarda in Hermana Gvardjančiča, kjer je leta 2007 tudi diplomiral. Svoja dela je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Zadnjih 25 let ustvarja tudi avtorsko glasbo, ki jo je v različnih zasedbah ter pod lastnim imenom predstavil na več albumih, EP-jih in singlih, v živo pa je nastopal z nekaterimi ključnimi imeni slovenske in ex-YU alternativne glasbene scene (turneja Klubskega maratona Radia Študent, Festival In Memoriam Peter Hafner, Festival Nasedlega kita, Tresk! ...). Živi in ustvarja v Velenju in Topolšici. Leta 2005 je prejel priznanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, leta 2007 pa nagrado Akademije za posebne umetniške dosežke.



DOMINIK MAHNIČ se je rodil leta 1981 v Postojni. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je nadaljeval študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer leta 2008 diplomiral ter si leta 2013 pridobil naziv magister umetnosti, smer vide, pod mentorstvom prof. Sreča Dragana. En semester je svoje znanje poglabljal tudi na Wanganui School of Design na Novi Zelandiji. Prvo samostojno razstavo je imel v Knjižnici Logatec leta 1996, od takrat dalje pa je razstavljal in sodeloval doma in v tujini s posamezniki ter društvi ArtNetLab, Ljudmila, Biotehna, Kukla, Hacteria, Mota ... S svetlobno gverilo je raziskoval možnosti optičnih medijev v povezavi s spominom. Od leta 2014 zelo veliko sodeluje s Cirkulacijo2. Je ustanovitelj mednarodne zveze mestnih lovcev, videast, ulični umetnik, izdelovalec, intermedijski umetnik in slikar. Velenjski publiki se je v zadnjih letih kot videast že večkrat predstavil (npr. s Kuklo, Skeleteniumom v Rdeči dvorani ter Cirkulacijo2 na festivalu Kunigunda).


Kustosinja razstave je mag. Milena Koren Božiček.


Razstava bo na ogled do 30. 3. 2019.

Informacije

Naslov:

Titov trg 5, 3320 Velenje

Telefon:

+386 3 897 68 40

E-pošta:

info@galerijavelenje.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 18:00

Sreda

10:00 - 18:00

Četrtek

10:00 - 20:00

Petek

10:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Vstopnina

Ni podatka