SI

/

EN

Razstava Prešeren - Kranjski kulturni svetnik

Gorenjski muzej - Prešernova hiša

Občasna razstava / 29.11.2018 - 03.02.2019

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na odprtje razstave PREŠEREN – KRANJSKI KULTURNI SVETNIK v četrtek, 29. novembra 2018, ob 18. uri v Galerijo Prešernove hiše v Kranju.

Razstava bo na ogled do 4. februarja 2019.


Kulturni svetnik je pojem in del modela raziskovanja kanonizacije umetnikov. Gre za koncept, ki je v osnovi podoben raziskovanju cerkvenih svetnikov, le da je prenesen na širše kulturno področje. Pri nas je pojem utemeljil in na primeru Franceta Prešerna raziskal dr. Marijan Dović. Kulturni svetnik je umetnik, ki je domačo kulturo zastopal bolje kot drugi umetniki njegove dobe, tvori del kanona nacionalizma kot »civilne religije« in je po splošnem prepričanju odigral ključno vlogo pri konstruiranju nacionalne identitete.

Na Slovenskem že vse od leta 1863, ko je Levstik v naznanilu na spominski srečanji v Kranju in Škofji Loki zapisal, da je Prešeren »največji in edini pravi pesnik«, Prešerna slavimo kot najvišjega kulturnega svetnika. Zgodba največjega nacionalnega pesnika in s tem povezanega Prešernovega kulta je pravzaprav odsev rasti slovenskega naroda, ki je svojo identiteto utrjeval skozi literarna prizadevanja.

Odločilno vlogo v Prešernovem kultu igra mesto Kranj. Kljub temu, da je France Prešeren tu preživel le dobri dve leti življenja, je za kult najbolj pomembno, da je pesnik tu pokopan. Ostanki in relikvije so shranjeni v Prešernovem gaju, predmete povezane z njim pa že več kot 65 let zbiramo v Gorenjskem muzeju in jih na stalni in občasnih razstavah predstavljamo v Prešernovem spominskem muzeju. Kranjski Prešernoslovec Črtomir Zorc in za njim kustosinja Beba Jenčič sta od 2. svetovne vojne naprej zbrala neprecenljivo zbirko gradiva, od originalnega pohištva, Prešernovega prevoda Tri želje Anastazija Zelenca (v dolgoročni posoji), najbolj znanega Goldensteinovega portreta pesnika, umetniških del Prešernovih nagrajencev in vrsto drugih muzealij.

Ključno pri razširjanju Prešernovega kulta so dejavnosti, ki pritegnejo najširšo množico ljudi in so vsebinsko še vedno povezane z njim. Najbolj množična prireditev - Prešernov smenj - poteka vsak 8. februar v kranjskem mestnem jedru. Večer prej pred Prešernovo hišo Mešani pevski zbor Petra Liparja (prej Iskra) poje podoknico, v gaju pa se zgodijo Trenutki tišine za Prešerna- nekoč znamenite nagovore prof. Franca Drolca so zamenjali nagovori in recitacije dijakov Gimnazije Kranj in petje zbora poimenovanega po pesniku.

Letošnja razstava na obletnico rojstnega dneva bo govorila ravno o tem, kako je Prešernov kult nastal, kako se je ohranjal in kakšno vlogo ima v tej zgodbi Prešernovo mesto.    

VLJUDNO VABLJENI

Ključne besede:

Muzej

razstava

Prešeren

Informacije

Naslov:

Tomšičeva 42, 4000 Kranj

Telefon:

+386 4 201 39 50

E-pošta:

info@gorenjski-muzej.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 18:00

Sreda

10:00 - 18:00

Četrtek

10:00 - 18:00

Petek

10:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 18:00

Nedelja

10:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3

Otroci

2,3

Študenti

2,3

Upokojenci

2,3

Invalidi

Brezplačno

Družine

6