SI

/

EN

Festival Račka 2018: Produkcija želje in užitka

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 21.09.2018 - 28.10.2018

Vljudno vabljeni na odprtje festivala Račka 2018 - Produkcija želje in užitka v petek, 21. septembra ob 19. uri v Galerijo Račka.

Intimnost in seksualnost sta že več desetletij nazaj prešla iz polja zasebnosti in tabuja, se liberalizirala in postala široko prisotna tema raznolikih razmišljanj in raziskav, tudi v umetnostnem prostoru. Med drugim so se v umetnosti obravnavala vprašanja spolnih vlog in patriarhalnih konstruktov, spolnih identitet, stereotipnih reprezentacij in spolnega izkoriščanja. Skozi umetnost so postale vidne najrazličnejše osebne izkušnje, želje in fantazije, povezane z užitkom. Razmišljalo se je o vpetosti sodobnega človeka v čas proizvodnje, o tem, ali ima sploh čas za spolni užitek, ter o hkratni hiperseksualizaciji družbe. O vprašanjih, povezanih s telesom in seksualnostjo, se je pogosto razmišljalo z angažiranim pristopom, ki je prispeval k družbenim preobrazbam, in neredko z izrazito radikalnostjo v izrazu - pomislimo samo na performanse feminističnih umetnic v šestdesetih in sedemdesetih letih ali na preplet pornografije in umetnosti v devetdesetih.

Festival Račka, ki ga začenja CSU in se usmerja na razmerje med umetnostjo in seksualnostjo, se z letošnjo izdajo, ki nosi naslov Produkcija želje in užitka, z razstavo in serijo performansov dotika najširšega spektra intimnosti, čustev in spolnosti. Šele kasneje se bo osredotočil na izbrane ožje tematike. Razlog za odločitev, da povabljenim umetnikom, ki večinoma sodelujejo z novimi projekti, tokrat nismo želeli sugerirati vprašanj, ki bi jih usmerjala v izbrano ožjo problematiko, je bil v želji, da s prvo edicijo odpremo edino in osrednje vprašanje: kakšne vsebine in problematike v zvezi s seksualnostjo se v polju umetnosti oblikujejo danes in na kakšen način jih umetniki dajejo v premislek. Na ta način želimo slediti današnjemu »govorjenju« o spolnosti, kot tudi videti, kakšen je današnji pristop do v preteklosti obravnavanih, še vedno aktualnih vprašanj.

Več na www.csu.si

Umetnice in umetniki: Boris Beja, Vlasta Delimar, Mitja Ficko, Hupa Brajdič kolektiv, IvAnKe (Andreja Džakušič, Keiko Miyazaki in Iva Tratnik), Olja Grubić in Živa Petrič, Nina Koželj, Andrea Knezović, Vika Kirchenbauer, Sarah Maple, Iza Pavlina, Franc Purg, Pila Rusjan, Lada in Sašo Sedlaček, Iva Tratnik, Noemi Veberič Levovnik

Kustosinja: Irena Čerčnik

Galerija Račka je odprta od četrtka do nedelje od 16. do 20. ure.



Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR