SI

/

EN

Poletna muzejska noč

Muzej sodobne umetnosti Metelkova

Prireditev / 16.06.2018, 18:00 - 22:00

PROGRAM DOGODKOV

MODERNA GALERIJA (MG+)

19:00–21:00    MNOŽICA, delavnica prostorske instalacije za vse generacije (ploščad pred vhodom)

19:00    vodstvo po stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi | ANG (vodi Miha Valant)

20:00    otvoritev razstave Iz ateljeja: Duba Sambolec (spodnja razstavna dvorana)

20:00    vodeni ogled po pregledni razstavi monumentalnega kiparstva Draga Tršarja | ANG

(vodi Lea Cotič)

21:00    vodstvo po stalni razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi | SLO (vodi Miha Valant)

22:00    vodeni ogled po pregledni razstavi monumentalnega kiparstva Draga Tršarja | SLO (vodi Lea Cotič)


MUZEJ SODOBNE UMETNOSTI METELKOVA (+MSUM)

18:00 – 24:00    projekcija prispevkov za natečaj Triglav po Triglavu in podelitev nagrad trem najboljšim (+studio MSUM)

19.00 – 21.00    Zeleni prstki na zelenem paspartuju, slikarsko-vrtičkarska delavnica za vse generacije v sodelovanju z Zavetiščem za zavržene rastline (ploščad pred muzejem)

19.00    vodstvo po razstavi Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke | ANG (vodi kustosinja Adela Železnik)

20.00    vodeni ogled po razstavi Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča | SLO, vodi Živa Brglez)

21.00    vodstvo po stalni razstavi Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke | SLO, vodi Živa Brglez

21.00    vodeni ogled po razstavi Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča | ANG, vodi kustosinja Adela Železnik

22.00    vodeni ogled po razstavi Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča | SLO, vodi Anja Srdoč)

22:0024:00    Projekt 16. 6. 2018 - instalacija s svečkami po načrtu Milenka Matanoviča (muzejska ploščad)

 

OSTALA PONUDBA

Možnost brezplačnega prevoza z vozili Go Opty med obema lokacijama!

Knjigarna MG+ in +Knjigarna MSUM

Veliki popusti in možnost nakupa izbora publikacij Moderne galerije na kilogram!

Kavarna Moderna in +Kantina MSUM

Posebna ponudba pijač in glasbe do polnoči!
 

RAZSTAVE

 

MODERNA GALERIJA (MG+) 

Monument: Drago Tršar | Monumentalnost in množica

Medinstitucionalni projekt MONUMENT – DRAGO TRŠAR se po pregledni razstavi akademskega kiparja Draga Tršarja v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj (2017) in razstavi del na japonskem papirju v Galeriji Murska Sobota (2018) nadaljuje s pregledno razstavo monumentalnega kiparstva v Moderni galeriji. Razstava nosi podnaslov Monumentalnost in množica.

20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Razstava del iz nacionalne zbirke Moderne galerije

Razstava 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

 

Točke v času 1889–1991

Dopolnitev stalne razstave

Prostorsko krožna časovnica z izborom del, ki predstavlja osvežitev in dopolnitev stalne razstave 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. (Skoraj) celotna zgodovina v enem samem prostoru.

 

70+7: Kaj je v številu? Kronika razstav v Moderni galeriji​

Moderna galerija letos praznuje 70 let, Muzej sodobne umetnosti Metelkova pa 7 let. Posebej smo osvetlili izbor določenih razstav, ki sta jih strokovna in/ali laična javnost prepoznali za prelomne, referenčne, pionirske in ki so (so)avtorsko delo kustosov in strokovnih delavcev Moderne galerije.

 

Iz ateljeja: Duba Sambolec

Odprtje razstave ob 20.00

Serija malih razstav z naslovom Iz ateljeja predstavlja pregled trenutne produkcije umetnikov, ki so s svojim delom vključeni v stalno razstavo 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Kiparka Duba Sambolec deluje na različnih področjih kot so: kiparstvo, video performans (umetniški video), multimedijske instalacije, risbe in digitalni fotokolaži. Tematsko se v svojih delih ukvarja s spolno identiteto in socialnimi in političnimi temami ter umetnostjo in njenim pomenom.

 

 

MUZEJ SODOBNE UMETNOSTI METELKOVA (+MSUM)

 

Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča
Milenko Matanovič je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja deloval v skupini OHO, pozneje pa je na sorodnih izhodiščih v državi Washington (ZDA), kjer živi in dela, ustanovil Pomegranate Center. Na razstavi Matanovič predstavlja serijo novih prostorskih postavitev, ki kaže, kako bi se njegova umetnostna praksa razvila po OHO-ju, če bi jo nadaljeval po tej umetniški poti.

 

Izbor del iz zbirke Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke

Zbirka Arteast 2000+ je prva muzejska zbirka, ki se je oblikovala in nastajala s poudarkom na vzhodnoevropskih povojnih avantgardah v širšem mednarodnem kontekstu. Od ustanovitve leta 2000 je zbirka zaslovela po tem, da podaja obsežen pregled umetnosti v regiji in omogoča vpogled v skupne družbenopolitične problematike, ki so v ospredju dela umetnikov nekdanjih socialističnih držav, ter pri tem izrisuje, kako so se te države razvijale od šestdesetih let preko tranzicijskega obdobja v devetdesetih letih do sedanjega konteksta globalnega neoliberalnega kapitalizma. Leta 2011 je zbirka postala jedro novega Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM), ki deluje v sklopu Moderne galerije.

 

Življenja spomenikov

Študentska dokumentarna razstava, posvečena povojnim spomenikom na Slovenskem. Ob vstopanju v svet te svojstvene umetnosti so študenti najprej splošno razmišljali o bistvu in namembnosti spomenikov, o povezanosti formalnih rešitev in učinkovanja spomenikov, o dramaturgiji spomeniških prostorov in poti ter o komemoracijah kot njihovih sestavnih delih.

 

P L A T E AU R E S I D U E : ALMA MATER

V jedru prostorske instalacije dvojca P L A T E AU R E S I D U E je kos ledu, natančneje stalaktit, ki ga umetnika iz ledene jame preneseta v muzej in ga tam ohranjata kot muzejski eksponat. Z njim opozarjata na razsežnosti izginjanja ledu zaradi segrevanja ozračja, ki je prizadelo tudi nahajališča ledu pri nas, obenem pa ju vodi fascinacija nad ledom in njegovimi optičnimi lastnostmi.

Razstava sodi v serijo Prepih, ki je namenjena predstavitvam mlajših umetnikov in svežim idejam.

 

Komentar #9: Matej Stupica – You Are Here

You are Here je že deveti prispevek v rubriki, kjer umetniki v različnih medijih, formatih in izrazih komentirajo nekatere ključne trenutke sodobnih političnih sprememb, ki se odražajo tudi in predvsem na lokalni ravni.

Ključne besede:

PMN2018

Informacije

Naslov:

Windischerjeva 2, 1000 Ljubljana

Telefon:

+386 1 241 68 00

Telefaks:

+386 1 251 41 20

E-pošta:

info@mg-lj.si

Spletna stran:

http://www.mg-lj.si

Odpiralni čas

Torek

10:00 - 18:00

Sreda

10:00 - 18:00

Četrtek

10:00 - 18:00

Petek

10:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 18:00

Nedelja

10:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

5 EUR

Študenti

2,5 EUR

Učenci

2,5 EUR

Upokojenci

2,5 EUR

Skupine

3,5 EUR

Družine

8 EUR