SI

/

EN

KLEMEN ZUPANC: Štirje letni časi, Fireman, Doctor in Mr. with silver Mercedes-Benz

Center sodobnih umetnosti Celje

Občasna razstava / 06.02.2015 - 15.02.2015

Lepo vabljeni na odprtje razstave v petek, 6. 2., ob 19. uri v Likovni salon!


Klemen Zupanc je predstavnik najmlajše generacije umetnikov, ukvarja se s slikarstvom in grafiko. Za njegovo prakso je značilno delovanje v razširjenjem polju slikarstva, predloge za slike išče v digitalnem prostoru ali uporablja že narejene potrošniške objekte. Najdene podobe prenaša v slike, jih povečuje, preoblikuje in multiplicira. Platna sestavlja v kompozicijske celote, iz več delov sestavljena slika tako pridobi tridimenzionalni značaj in deluje kot instalacija. Vsebinsko so dela nekakšni dokumenti časa, saj umetnik v njih uspešno prepleta elemente iz popularne vizualne kulture, industrijske proizvode in virtualne podobe. Slike izražajo kolektivno subjektiviteto, ki jo opredeljuje občutje praznine, osamljenosti, minljivosti in vdanosti v kontinuirano ponavljanje ustaljenega vsakdanjika. Serija Pridobljeno s prevodom osvetljuje fragmente iz potrošniškega življenja. Prikazuje suhoparne arhitekturne gmote nakupovalnih središč, zamrznjene podobe iz televizijskih ekranov ali prizore avtomobilskih salonskih hiš, v katerih si zahodni subjekt kupuje statusne objekte.


V seriji S tekočega traku v crash/srečanje uporabi naslov filma Davida Cronenberga, v katerem opazujemo ljudi, ki so tako čustveno otopeli, da jih lahko spravi v stanje seksualne vznemirjenosti le doživetje avtomobilske nesreče. Preobilica materialnega, značilna za potrošniško dobo, proizvaja nasprotje, saj se izgublja kvaliteta medsebojnih odnosov in zdi se, kot da bežanje v stanje destrukcije omogoča ponovno občutenje nečesa izgubljenega ali ustvarja možnost novega začetka. Zupanc uporabi za upodobitev nesreč igrače. Avtomobilčke zmečka, oblikuje, da dobi želeni videz uničujočega trka, fotografira in prenese na platno. V Likovnem salonu bo premierno predstavil serijo slik Štirje letni časi, Fireman, Doctor in Mr. with silver Mercedes-Benz, na kateri sta izpostavljena dva ikonografska motiva, portret in krajina. Umetnik se poslužuje klasične slikarske tehnike. Portreti so naslikani z jajčno tempero, uokvirjeni v bogate okvire in opremljeni z medeninastimi ploščicami. Občutek, da vstopamo v pretekli čas, ko so slikarji na dvorih upodabljali svoje mecene, prekinejo figure - upodobljenci so iz srednjega ali višjega družbenega razreda: gasilec, zdravnik, gospod s srebrnim mercedesom in dama s klobukom, ki nas spomnijo, da smo v sedanjosti. Umetnik je namreč ponovno posegel po masovno proizvedenih otroških igračah, tokrat je izbral figurice iz Duplo kock. Tudi z izbiro drugega motiva se ukvarja s konceptom časa, na slikah je upodobljen cikel letnih časov. Gledalec opazuje svojevrstni koledar, v katerem se umetnik poigrava s fiktivnimi in resničnimi elementi. Prizor poletja Surf soap banner vsebuje poleg naslikane morske krajine podatek o facebook profilu, imenovanem »milo za žajfo«. Gre za resnično internetno stran, umetniško delo je v tem primeru tudi prostor oglaševanja. Nekoliko temačno upodobljen jesenski čas nosi naslov Spaceship. Prikazuje kopijo dela Eda Rushe, ki ji umetnik doda zdaj že njegov značilni motiv, prizor avtomobilske nesreče. Februar predstavlja romantično zimo in nas spomni na prizore iz koledarjev, obešenih v domovih. Serijo zaključi umetnikov avtoportret s klobukom, ki predstavlja pomlad. Vsaka slika posebej ustvarja s formalnimi značilnostmi specifično razpoloženje, ki se ujema s predstavo o predstavljenem letnem času. Tako kot v seriji portretov se tudi tukaj Zupanc ukvarja z dediščino klasičnega slikarstva in njeno zapuščino uspešno prenaša v aktualno sodobnost.


Klemen Zupanc (Celje, 1989) je leta 2010 prejel nagrado ex- tempore v Piranu. Sodeloval je na več skupinskih razstavah, med drugimi na razstavi Odtisi in vtisi, MGLC, Ljubljana, 2012 in na Premieri, Galerija sodobne umetnosti, Celje. V letu 2013 se je z razstavo S tekočega traku v crash/srečanje samostojno predstavil v Galeriji P74 v Ljubljani. Trenutno zaključuje študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je dobitnik študentske Prešernove nagrade za študijsko leto 2012/2013.

Informacije

Naslov:

Trg celjskih knezov 8, 3000 Celje

Telefon:

+386 3 42 65 156

E-pošta:

centersodobnihumetnosti@c...

Spletna stran:

http://www.csu.si

Odpiralni čas

Torek

11:00 - 18:00

Sreda

11:00 - 18:00

Četrtek

11:00 - 18:00

Petek

11:00 - 18:00

Sobota

10:00 - 13:00

Nedelja

14:00 - 18:00

Vstopnina

Odrasli

3 EUR

Otroci

Brezplačno

Upokojenci

1 EUR

Učenci

1 EUR

Študenti

1 EUR